LIVE TEXT. Ziua 288 de război: Bombele lansate de armata lui Vladimir Putin au ucis 10 persoane în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: „Un atac feroce și absolut calculat”

LIVE TEXT. Ziua 288 de război: Bombele lansate de armata lui Vladimir Putin au ucis 10 persoane în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: „Un atac feroce și absolut calculat”
Război în Ucraina / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Publicat: 08/12/2022, 11:01
Actualizat: 09/12/2022, 17:49

Ziua 288 de război în Ucraina. Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a descris atacul asupra orașului ca fiind „foarte feroce și absolut calculat”.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 17:47 – Vladimir Putin: „Orice țară care va ataca Rusia cu arme nucleare va fi ștearsă de pe fața Pământului”

Președintele Vladimir Putin a promis că orice țară care va îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare va fi „ștearsă de pe fața pământului”, scrie Sky News.

Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu are mandat pentru a lansa un prim atac nuclear preventiv, dar că armele hipersonice avansate ale Moscovei ar asigura că Rusia ar putea răspunde în forță dacă ar fi atacată vreodată. Citește mai mult….

UPDATE ora 14:50 – Un fost colaborator al lui Vladimir Putin spune unde ar putea fugi liderul de la Kremlin dacă pierde războiul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea în plan să fugă din Rusia în cazul în care țara sa pierde războiul început în Ucraina în februarie, a declarat miercuri Abbas Gallyamov, care s-a ocupat în trecut de redactarea discursurilor liderului de la Kremlin.

Abbas Gallyamov, care este și analist politic, a declarat că o sursă de încredere i-a spus că Kremlinul elaborează, din primăvară, un plan de rezervă pentru o potențială înfrângere în Ucraina, care implică plecarea lui Putin și a oamenilor săi în Venezuela. Citește mai mult…

UPDATE ora 14:00 – Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut Rusiei să răspundă pentru „atrocitățile” comise de trupele sale în Ucraina

Thomas-Greenfield a făcut afirmația în contextul în care Biroului ONU pentru drepturile omului a publicat un nou raport în care se arată că cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele ruse în primele săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a documentat execuțiile și atacurile din zeci de orașe din trei regiuni și a avertizat că numărul real de victime în regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy ar putea fi mult mai mare.

„Faptele în cauză au fost comise de forțele armate ruse care controlează aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete). Multe dintre cadavrele documentate în raport prezentau semne că victimele ar fi putut fi ucise intenționat”, se arată în raport.

Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili în ceea ce ea numește o „operație militară specială”.

Război în Ucraina / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Război în Ucraina / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

UPDATE ora 13:00 – Crucea Roșie a vizitat sute de prizonieri din ambele tabere

Membrii organizației Crucea Roșie au reușit să viziteze sute de prizonieri de război din ambele tabere implicate în conflict. Este un progres important, au spus cei de la Crucea Roșie care au acceptat să transmită mesajele prizonierilor transmise familiilor lor.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a obținut săptămâna trecută acces atât la prizonierii de război ucraineni, cât și la cei ruși, urmând să facă mai multe vizite, în ceea ce a fost descris ca fiind un „progres important”, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Membrii organismului cu sediul la Geneva au ajuns la sute de prizonieri din ambele tabere de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

„Așteptările mele sunt ca aceste vizite să ducă la un acces mai regulat la toți prizonierii de război. În timp ce vizitele recente reprezintă un progres important, CICR trebuie să beneficieze de acces neîngrădit pentru a vedea toți prizonierii de război în mod repetat și în privat, oriunde sunt deținuți”, a declarat președintele CICR, Mirjana Spoljaric.

Drepturile CICR, în calitate de organism umanitar imparțial, de a vizita în mod regulat prizonierii de război sunt protejate de cea de-a treia Convenție de la Geneva, la care Rusia și Ucraina sunt membre.

UPDATE ora 12:00 – Rusia: Suedia și Danemarca refuză să includă autoritățile ruse în investigația lor privind avariile la cele două gazoducte Nord Stream de sub Marea Baltică

Ministerul de Externe al Rusiei a reclamat joi că Suedia și Danemarca refuză să includă autoritățile ruse în investigația lor privind avariile la cele două gazoducte Nord Stream de sub Marea Baltică.

„Danemarca și Suedia se tem să lase Rusia să participe la investigație pentru că atunci lumea ar ști cine este responsabil pentru explozii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a MAE rus / Sursă Foto: mid.ru

UPDATE ora 11:00 – Noi întreruperi de furnizare a energiei electrice

Ucraina a introdus noi întreruperi de urgență a energiei electrice în timp ce încerca să repare infrastructura energetică deteriorată în atacurile aeriene ruse despre care operatorul național de rețea a spus că au cauzat lipsuri semnificative de aprovizionare.

Rusia a vizat instalațiile electrice din Ucraina în cel mai recent val de atacuri, într-o perioadă a anului în care consumul de energie crește de obicei pe măsură ce temperaturile scad din cauza iernii.

„În 8 decembrie, la ora 11:00, din cauza daunelor cauzate de loviturile cu rachete la centralele electrice și la rețeaua de înaltă tensiune, sistemul are o penurie semnificativă de energie electrică”, a spus operatorul de rețea Ukrenergo, citat de The Guardian.

Acesta a spus că situația a fost complicată de vreme, regiunile vestice confruntându-se cu îngheț, ploaie, zăpadă și vânturi puternice care au cauzat înghețarea firelor, relatează Reuters, dar că cea mai dificilă situație a fost în zonele de est, unde luptele au fost cele mai aprige.

„În toate regiunile există o lipsă de energie – până la o treime din ceea ce este necesar”, a spus Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei.

UPDATE ora 10:00 – Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane în estul Ucrainei

Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a descris atacul asupra orașului ca fiind „foarte feroce și absolut calculat”.

„Aceștia erau oameni pașnici, oameni obișnuiți”, a spus Zelenski, citat de Mediafax.

Bombardamentul a distrus „în piață, un lift (de cereale), o stație de benzină, o stație de autobuz și o clădire rezidențială. În acest moment, lista morților se ridică la 10, cu mulți răniți”.

De asemenea, Zelenski a declarat că patru polițiști au fost uciși de o bombă rusească în timp ce lucrau la stabilizarea rețelei energetice în sudul regiunii Herson. Alți patru polițiști erau răniți.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 287 de război: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina (sursa ucraineană) / SUA afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 286: Nou atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte/ Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. Un rezervor de petrol a luat foc

Război în Ucraina, ziua 285: Ucraina și țările baltice îi reproșează lui Emmanuel Macron că a sugerat garanții de securitate pentru Rusia

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS