EXCLUSIV | Europarlamentar: ”Când spui «Croația, da, România, nu», ai o abordare discriminatorie. Dacă ratăm această oportunitate Schengen, vom mai putea discuta despre ea peste aproximativ doi ani”

EXCLUSIV | Europarlamentar: ”Când spui «Croația, da, România, nu», ai o abordare discriminatorie. Dacă ratăm această oportunitate Schengen, vom mai putea discuta despre ea peste aproximativ doi ani
Publicat: 08/12/2022, 15:56
Actualizat: 08/12/2022, 21:10

După 11 ani de așteptare la poarta Schengen, după controverse, dileme, declarații și scenarii, România a pierdut, din nou, cartea aderării. Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a declarat pentru Gândul că România „este blocată din rațiuni politice, într-un mod total nejustificat, printr-un abuz și o abordare excesivă”.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Consiliului JAI, de la Bruxelles. Mai exact, Austria a votat împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care este la pachet cu România. Croația, în schimb, a fost primită, potrivit surselor citate.

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că, dacă România pierde acum „trenul” aderării, abia peste doi ani va mai putea discuta serios despre această oportunitate, ținând cont de întreaga conjunctură.

În opinia europarlamentarului, „abia în 2025, putem convinge un aliat important să reia discuția cu privire la extinderea spațiului Schengen.”

”Asistăm la un abuz, o abordare excesivă și nejustificată a unui stat membru al UE”

„Din păcate, observăm că regulile europene nu sunt valabile pentru toate statele, ci asistăm la un abuz, o abordare excesivă și nejustificată a unui stat membru al UE care, fără să vină cu argumente raționale, blochează un proces european. Și aici ne referim la Tratatul Uniunii Europene, care spune cât se poate de clar că un stat membru al UE poate adera la spațiul Schengen atunci când întrunește condițiile. Criteriile sunt evaluate de către Comisie, iar noi, ca stat membru al UE, îndeplinim de mai bine de 11 ani aceste condiții.

Din rațiuni politice am fost blocați. Astăzi, când am reușit să ajungem în Consiliul UE pe masa miniștrilor de Interne cu acest subiect, iată că, în mod nejustificat, o țară ne blochează accesul. Și spun nejustificat pentru că, atunci când ai o problemă cu întregul sistem, ai o abordare unitară. Or, a spune «Croația, da, România, nu» este o abordare discriminatorie și evident că, din acest moment, avem în față o nouă realitate.

Așteptăm să se încheie această ședință, unde este evident că Austria nu ne va susține și va încerca să blocheze întregul demers, împotrivindu-se tuturor statelor membre”, a spus Eugen Tomac, pentru Gândul.

„Dacă ratăm oportunitatea Schengen, abia în 2025 putem convinge un aliat important să reia discuția”

Europarlamentarul a adăugat să pot fi făcute diverse scenarii în acest moment, însă situația trebuie raportată la realitățile politice. Asta înseamnă că, dacă ratăm acum această oportunitate, este posibil să se ajungă la o nouă discuție despre aderarea la Schengen peste aproximativ doi ani, ”pentru că procesul este extrem de complex și pentru a reuși acest lucru ne-au trebuit 11 ani”.

Dacă în 11 ani abia acum am reușit să convingem un stat membru Schengen să pună pe masa discuțiilor această temă legată de extindere, îmi este greu să cred că următoarea țară (care preia președinția Consiliului UE – n.r.), care este Suedia, care are o problemă mult mai mare decât Austria sau alte țări legat de migrația ilegală, va avea curaj să pună pe masa discuțiilor extinderea spațiului Shengen. După Suedia, urmează Spania, iarăși o țară care este criticată pentru modul cum gestionează fluxul de migranți ilegali.

Iar în 2024, în an electoral pentru Parlamentul European, îmi este greu să cred că cineva va mai avea cum să pună pe masa discuțiilor un asemenea subiect. Și abia în 2025 putem convinge un aliat important să reia discuția cu privire la extinderea spațiului Schengen, și aici vorbim de președinția poloneză.

Eu vorbesc pe fapte politice și pe evaluările pe care le-am făcut uitându-mă la realitățile politice. Iată că ne aflăm într-un punct neplăcut și este neplăcut pentru că Austria niciodată nu a formulat până acum obiecții cu privire la extinderea spațiului Schengen.

Abia de trei săptămâni a venit cu această opoziție vehementă pe care și-a construit-o, utilizând argumente false care nu au nimic în comun cu realitatea. România nu este rută pentru valurile de migranți veniți din Asia Centrală sau din Orientul îndepărtat și din acest punct de vedere, evident că nu poți sancționa o țară nemembră a statului Schengen pentru modul cum fucționează în prezent spațiul Schengen”, a explicat Eugen Tomac. 

„Peste 50% din piața bancară este deținută de companii din Austria”

Europarlamentarul vorbește și despre schimbările în relația economică dintre Austria și România după opoziția oficialilor austrieci la extinderea Schengen.

”România a dezvoltat o relație economică extrem de puternică cu Austria, pentru că avem încredere în sistemul austriac și în sistemul de afaceri austriac. Băncile austriece au încredere în sistemul nostru bancar, de altfel, peste 50% din piața bancară este deținută de către companii din Austria. Resursele noastre naturale sunt gestionate de către companii din Austria. Evident că piața de capital se bucură de această libertate a Uniunii Europene și este un avantaj pentru noi dar și pentru cei care au venit să investească.

Însă Tratatul UE nu este construit doar  pe libertatea de circulație a capitalurilor, ci spune foarte clar că garantează circulația mărfurilor în interiorul UE, garantează libertatea de circulație a cetățenilor. Or, aceste două libertăți care stau la baza UE sunt astăzi îngrădite de Austria în mod nejustificat și evident că pe noi ne dezamăgește această abordare  care nu este realistă și nu are nimic în comun cu ceea ce susține guvernul austriac„, mai spune europarlamentarul Eugen Tomac.


CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?