Analistul Bogdan Cumpănașu susține că, prin decizia de a respinge aderarea României la Schengen, Austria protejează informațiile primite de Moscova despre transporturile NATO, în vederea pregătirii unei posibile ofensive a Rusiei asupra Ucrainei, până în martie. Lună în care este programat un nou Consiliu JAI, ocazie cu care țara noastră ar putea avea o nouă șansă la aderare. Dacă Marcel Ciolacu a spus că Austria îi face ”un cadou gratuit” lui Vladimir Putin, Norica Nicolai vorbește, pentru Gândul, despre o înțelegere între statele Schengen și o falsă susținere a României.
Analistul în domeniul relațiilor internaționale Bogdan Cumpănașu susține că aderarea României la Schengen are și implicații majore în ceea ce privește scurgerile de informații referitoare la transporturile NATO către Ucraina.
”Rusia a avut tot interesul în a bloca intrarea în Schengen a României, deoarece desființarea vămilor va reprezenta o trecere mult mai rapidă și mai sigură din punct de vedere informațional a echipamentelor NATO trimise în Ucraina. Existența vămilor, deși pentru transporturile militare nu reprezintă un impediment logistic, din punct de vedere informațional poate genera scurgeri de date, spre exemplu asupra tipului de transport și a numărului de echipamente militare transportate.
Dacă România intra în Schengen, la Moscova probabil se primeau mai puține telefoane despre transporturile NATO care se fac prin țara noastră. Rusia are nevoie de acest răgaz de timp, cel puţin până în luna martie, câștigat prin faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen.
Din luna martie este așteptată, cel mai probabil o nouă ofensivă militară a Moscovei asupra Ucrainei, iar, până atunci, Rusia are nevoie de informații asupra echipamentelor trimise de NATO prin România”, a declarat Bogdan Cumpănașu pentru Gândul.
Marcel Ciolacu a acuzat, joi, Austria că, prin votul din Consiliul JAI, a servit intereselor rusești:
”Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei”
La rândul său, analistul Bogdan Cumpănașu susține chiar existența unei axe ”de colaborare Rusia-Austria-Ungaria”:
”La votul de ieri, Austria a exprimat clar o poziție în favoarea Rusiei.
Să nu uităm faptul că, încă de la începutul anului, doi reprezentanți oficiali de rang înalt din interiorul UE au avut întâlniri tete-a-tete cu Vladimir Putin: cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó.
În urma votului de ieri se poate contura mai evident axa de colaborare Rusia-Austria-Ungaria”, spune Bogdan Cumpănașu.
În opinia analistului, schimbarea poziției Țărilor de Jos referitoare la aderarea României în spațiul Schengen este un efect al susținerii oferite de NATO:
”Spre deosebire de Olanda, unde se vor putea exercita presiuni pentru interesele NATO, în vederea acceptării României în Schengen (ceea ce probabil s-a şi întâmplat), Austria nu are o industrie militară dezvoltată, ceea ce face această pârghie inexistentă în cazul Vienei contractile”, a mai arătat Bogdan Cumpănașu.
Cu mult înaintea votului de joi, Norica Nicolai spunea, pentru Gândul, că Olanda este principala țară care ar avea interese ca România să nu adere la Schengen.
”Este vorba despre pierderea economică de miliarde care ar pleca de la Rotterdam încoace și îi deranjează foarte tare migrația, pentru că ei au niște probleme în acest sens”, declara Norica Nicolai.
Fostul europarlamentar susținea că a avut, în timpul mandatelor sale, mai multe discuții cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, pe acest subiect și de fiecare dată acesta a fost împotrivă.
De asemenea, Norica Nicolai a declarat, joi, pentru Gândul, că ipoteza pauzei luate în timpul Consiliului JAI pentru ca celelalte state să convingă Austria să susțină România este o pură speculație de presă.
”Toată lumea speculează că s-a luat pauză ca să negocieze. Nu, la prânz e pauză. Ei mănâncă la prânz, pentru că asta este regula”, a explicat Norica Nicolai.
Fostul europarlamentar a susținut că respingerea aderării României ar fi fost efectul unei înțelegeri la nivelul țărilor puternice.
”După părerea mea, Austria face un joc pe care îl fac și alte state europene, dar care, din diverse rațiuni, nu se expun și faptul că noi și Bulgaria nu intrăm era previzibil de foarte multă vreme și reprezintă un eșec al politicii românești.
România se comportă în continuare ca un stat care dorește să adere, nu ca un stat membru. Nu și-a valorificat niciodată poziția și drepturile.
Nu cred că, de la acești ani de la aderare, România a creat vreodată vreo problemă cuiva.
Părerea mea este că e o negociere cu toată lumea și, de data asta, Austria și-a asumat rolul de portavoce, data trecută Olanda, și tot așa”, a declarat, pentru Gândul, Norica Nicolai.