Adrian Câciu contrazice „teoria” lui Cîțu. Ce spune ministrul Finanțelor despre dobânzile mari la împrumuturi în 2022: „Stocul de datorie al României s-a dublat între 2018 şi 2021 inclusiv. A ajuns de la 340 de miliarde de lei, undeva spre 600 de miliarde de lei”

Adrian Câciu contrazice teoria lui Cîțu. Ce spune ministrul Finanțelor despre dobânzile mari la împrumuturi în 2022: Stocul de datorie al României s-a dublat între 2018 şi 2021 inclusiv. A ajuns de la 340 de miliarde de lei, undeva spre 600 de miliarde de lei
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu / Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 10/12/2022, 14:04
Actualizat: 10/12/2022, 14:06

România s-a împrumutat în neştire în ultimii doi ani, aceasta fiind în 2022 – potrivit ministrul Finanţelor, Adrian Câciu – și cauza dobânzilor mari la împrumuturi, dincolo de inflaţie şi de ratinguri. Ministrul a afirmat că stocul de datorie al României s-a dublat între 2018 şi 2021. Adrian Câciu a precizat însă că, în speța împrumuturilor, „nu dă vina pe o persoană sau pe politica de stat”, concluzionând că „ne împrumutăm doar să ne salvăm.”

Câciu îi dă replica lui Cîțu

Întrebat sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic, de la Prima tv, despre o declaraţie a fostului premier Florin Cîţu – care a afirmat că în acest an ministerul de Finanţe a plătit o dobândă medie de 7,2% pentru împrumuturi, în timp ce guvernele liberale, în 2021, au plătit în medie o dobânză de 3,3% – actualul ministru al Finanțelor a replicat că „domnul Cîțu se pricepe doar la dobânzi, nu și la ce înseamnă stoc de datorie.”

“Are perfectă dreptate când face aritmetică. Domnul Cîţu se pricepe doar la dobânzi. Domnul Cîţu nu se pricepe, în schimb, la ce înseamnă stoc de datorie. Şi nu se pricepe, poate, sau se pricepe, dar nu vrea să spună, că sunt convins că se pricepe, că îl cunosc, se pricepe, dar e politician, nu spune ce este în spatele dobânzilor mai mari din 2022.

Dincolo de inflaţie şi de ratinguri este modul în care România s-a împrumutat în neştire în ultimii doi ani şi a inundat piaţa europeană şi românească de titluri. Adică, practic, băncile au spus avem destule titluri de la voi, dacă vreţi să vă împrumutaţi, vă vom da cu mai scump. Dar mai mult decât atât.

Spune un lucru şi e bine că spune – 7,2% este dobânda medie cu care s-a împrumutat România în 2022. În schimb, ceea ce este dureros pentru România, pentru că asta se poate gestiona, după cum vedeţi, în momentul acesta avem o scădere a dobânzilor, am avut vârfuri de 9,7”, a explicat Adrian Câciu la Prima Tv, citat de news.ro.

„Nu dau vina pe o persoană, pe o politică de stat care s-a dus, ne împrumutăm doar să ne salvăm”

“Ceea ce este dureros pentru România, care are un stoc de datorie imens. Stocul de datorie s-a dublat între 2018 şi 2021 inclusiv, adică de la 340 de miliarde de lei a ajuns undeva spre 600 de miliarde de lei. Puteam să nu avem acea datorie. Ce se întâmplă când ai stoc de datorie mare costurile cu dobânzile, cheltuiala, chiar dacă dobânzile la care te-ai imprumutat au fost mai mici cheltuielile cu dobânzile îţi cresc pentru că aici este o supărare pe care şi eu o resimt.

Nu ca ministru de finanţe. Orice ministru de finanţe trăieşte cu această moştenire în casă. Nu dau vina pe o persoană, pe o politică de stat care s-a dus, ne împrumutăm doar să ne salvăm. Nu, haideţi să ne împrumutăm pentru investiţii, să avem efect de multiplicare, nu pentru ceea ce înseamnă cheltuieli de consum.

Nu avem nici efect de multiplicare şi atunci va trebui din nou să ne uităm de unde mai strângem bani să plătim dobânzile. Deci costul stocului de datorii la acest moment este undeva la 5,1%, dar era mult mai bine ca să avem o datorie de 400 de miliarde de lei decât să avem o datorie de 680 de miliarde de lei”, a precizat ministrul Finanţelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile