Daniel Morar, fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, face o serie de dezvăluiri-„bombă” din culisele justiției românești, așa cum le-a văzut din perspectiva de procuror, într-un volum de 700 de pagini intitulat „Putea să fie altcumva”. Morar vorbește deschis despre neînțelegerile pe care le-a avut cu Codruța Kovesi, care, pe atunci, avea calitatea de procuror general și pe care o caracterizează ca fiind „lipsită de onestitate profesională”.
Lansarea oficială a volumului, publicat la editura „Humanitas”, va avea loc, duminică, 11 decembrie, la Târgul de carte „Gaudeamus”.
Admis la Facultatea de Drept înainte de 1989, Daniel Morar începe povestea cu prima lui experiență cu Securitatea. Acesta spune cum a fost abordat și cum a refuzat să scrie note informative, separat, despre studenții arabi și români. Ulterior, devenit procuror la Târgu Mureș, Morar descrie cum s-au derulat incidentele interetnice soldate cu moartea mai multor persoane, deopotrivă români și maghiari, crime rămase, pentru totdeauna, cu autori necunoscuți.
Daniel Morar continuă lucrarea cu trecerea în revistă a principalelor scandaluri de corupție care au caracterizat politica românească, dar și instituțiile de forță, ai căror șefi au fost, de-a lungul anilor, implicați în protejarea intereselor unor afaceriști controversați.
Fostul procuror-șef al DNA nu se ferește să spună că polițiștii refuzau să-i asculte pe procurorii care coordonau anchetele, dar nu iartă nici multele exemple de procurori și judecători corupți care au afectat grav imaginea Justiției în primii 20 de ani de Revoluția din 1989.
Totuși, Morar se concentrează pe relația avută cu Laura Codruța Kovesi, pe care fostul magistrat o descrie, mai degrabă, ca pe una marcată de tensiuni continue.
Relația dintre cei doi s-ar fi deteriorat, în 2009, odată cu protocolul prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) l-a semnat cu SRI și care a dat ofițerilor de informații competențe pe care șeful DNA le considera în afara legii.
Cu această ocazie, Morar spune despre Kovesi că este „lipsită de onestitate profesională” și că a fost constrâns să-i respecte deciziile, cu toate că i-a adus la cunoștință „clauzele nelegale”.
Morar mai povestește și cum a fost pe punctul să-i pună sub acuzare, în 2009, pe directorul SRI George Maior și pe adjunctul acestuia, Florian Coldea, pentru favorizarea infractorului. Fostul magistrat spune că, la vremea respectivă, ar fi fost deschis un dosar penal pe baza stenogramelor unor discuții care avuseseră loc între un candidat la președinție și un procuror.
Candidatul îi promitea procurorului că, dacă va proteja afacerile familiei sale, îi va da o funcție importantă în cazul în care va ajunge în poziția de șef al statului. Respectivul nu a câștigat alegerile, dar dosarul a mers mai departe, iar DNA a cerut CD-ul care conținea discuțiile respective.
Coldea ar fi transmis, însă, că acestea s-au șters din cauza unei erori de soft. Daniel Morar spune că i-a anunțat pe Maior și Coldea că îi va pune sub acuzare pentru favorizarea infractorului. Aceștia ar fi reacționat imediat și l-ar fi sunat pe președintele Traian Băsescu.
Drept umare, scrie Morar, a mers la Cotroceni, unde, la întâlnirea dintre Băsescu și cei doi șefi ai SRI, a fost prezentă și Codruța Kovesi, care „se afla deja în biroul președintelui” și care a susținut varianta oficială, prin care se invoca o nefericită eroare de soft.