O româncă susține că s-a ales cu o boală care necesită tratament pe viață, după ce s-a vaccinat cu serul anti-COVID Pfizer. Este primul proces din România inițiat împotriva Pfizer, Ministerul Sănătății și Guvernul României, a anunțat, luni, avocatul Adrian Cuculis.
Avocatul Adrian Cuculis aduce în discuție „fața nevăzută a pandemiei”. Acesta face cunoscut primul proces din România inițiat contra Pfizer România, Ministerul Sănătății și Guvernului României, pentru vaccinarea obligatorie în vederea circulației libere.
„Cazul în speță, cu acte medicale care dovedesc legătura de cauzalitate între vaccinul Pfizer și boala dobândită din pricina vaccinului… pacienta a dobândit o boală ce necesită tratament pe viață. Trombocitopenie și hipertonie arterială”, spune avocatul, potrivit Mediafax.ro.
Daunele ajung la un milion de euro și vizează obligarea celor trei la plata de daune morale combinate cu daune materiale pentru viitoarele tratament, scrie sursa citată.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit, la începutul lunii noiembrie, despre dozele de vaccin anti-COVID-19 achiziționate de România în perioada pandemiei, și despre faptul că a reuşit să facă o economie de vreo 15 milioane de doze, cât şi o economie globală de vreo 300 de milioane de euro.
”Am reuşit la începutul anului, în ianuarie, să vindem la altă ţări 7,5 milioane de doze, mai exact 6,5 milioane de la Pfizer şi 1 milion de doze de la Moderna, le-am vândut în Germania şi Ungaria, cea mai mare parte în Germania. Au mai rămas 11,2 milioane de doze pentru acest an şi 19 milioane de doze pentru anul viitor”, a spus ministrul.
”Am făcut o economie de vreo 15 milioane 9 de doze, nr), o economie globală de vreo 300 de milioane de euro, ceea ce cred că este extrem de important”, a mai spus Alexandru Rafila, precizând că, în afară de asta, avem 6 milioane de euro care au expirat sau urmează să expire în depozite până la sfârşitul anului.
”Cel mai mare cost îl vom plăti prin afectarea încrederii populaţiei în vaccinare în general şi în mod evident distrugerea unor vaccinuri şi cheltuirea banilor publici în condiţiile unor contracte netransparente. Lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor publici creează neîncredere şi duce la nevaccinare”, a mai precizat ministrul.
Întrebat cât pierde statul român din aceste vaccinuri, Rafila a răspuns: ”Sunt nişte sute de milioane de euro care se pot pierde, depinde foarte mult această pierdere cât de mare va fi, dacă negocierile Comisiei cu producătorii ajung la un rezultat”.