Prima pagină » Știri externe » Enel și alte companii din domeniul energiei, bănuite în Italia că ar fi stabilit prețurile în mod ilegal

Enel și alte companii din domeniul energiei, bănuite în Italia că ar fi stabilit prețurile în mod ilegal

Enel și alte companii din domeniul energiei, bănuite în Italia că ar fi stabilit prețurile în mod ilegal
Enel și alte companii din domeniul energiei, bănuite în Italia că ar fi stabilit prețurile în mod ilegal

Autoritatea de Reglementare Antitrust din Italia a anunțat, în cursul zilei de marți, demararea unei investigații în legătură cu suspiciuni de comportamente ilegale în ceea ce privește stabilirea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale.

Printre cele șapte companii vizate de către autoritățile italiene se numără și Enel și Eni.

De asemenea, printre companiile anchtate se mai numără și Engie, Hera, Edison, A2A și ACEA. Împreună, aceste companii reprezintă aproximativ 80% din piața italiană, după cum informează Agerpres.

Instituţia a suspendat validitatea contractelor din 10 august 2022 până în 30 aprilie 2023 care permit companiilor să-şi schimbe preţurile, ceea ce contravine decretului guvernamental din 9 august.

Schimbările de preţ care erau deja în vigoare înainte ca decretul să fie aplicat au fost excluse de la decizia instituţiei.

Enel se retrage din România în 2023

Grupul Enel şi-a anunţat oficial ieșirea din România începând cu anul viitor. Enel plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, a anunţat marţi compania, în actualizarea strategiei sale pentru perioada 2023-2025.

Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaţionale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România şi de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură şi reţele.

„Sustenabilitatea, care este pe deplin integrată în deciziile noastre, continuă să stea la baza strategiei noastre, valorificând, de asemenea, accelerarea electrificării în toate economiile. Aceste rezultate vor putea fi atinse datorită colegilor foarte calificați și motivați din cadrul Grupului Enel și a structurii organizaționale de tip platformă digitală pe care am creat-o pentru Grup”, a precizat Francesco Starace, director general al Enel.

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.

Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

În Europa, Enel are în plan să se concentreze pe pieţele din Italia şi Spania.

În România, Grupul Enel deserveşte 3 milioane de clienţi prin reţeaua sa de furnizare şi distribuţie.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și