Pas important pentru „Cartierul Justiției”. Consiliul Local Sector 3 votează joi Planul Urbanistic pentru proiectul de 500 de milioane de dolari | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Pas important pentru „Cartierul Justiției”. Consiliul Local Sector 3 votează joi Planul Urbanistic pentru proiectul de 500 de milioane de dolari | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Foto: Ministerul Justiției / Primăria Sectorului 3
Publicat: 13/12/2022, 17:17
Actualizat: 14/12/2022, 13:16

Consiliul Local al Sectorului 3 supune aprobării, joi, Planul Urbanistic de Detaliu pentru investiția „Cartierul Justiției” din Capitală. Surse politice au declarat pentru Gândul că proiectul de hotărâre are mari șanse să fie aprobat, PSD și PNL fiind „pentru”.

Aprobarea acestui PUD ar reprezenta un pas înainte pentru construirea proiectului în valoare de 500 de milioane de dolari, însă, întreaga procedură este una greoaie, mai ales că autorizațiile finale trebuie date de Nicușor Dan, care s-a opus în mai multe rânduri proiectului.

Potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Sectorului 3, „Cartierul Justiției” presupune construirea de „anexe tehnice, parcaje auto, accesuri auto și pietonale, racordare la drumurile publice, drumuri auto și alei în incintă, rampe auto, pasarele pietonale / auto, zone de promenadă, fântâni artezine, piațete, spații verzi, grădini, scuaruri, amenjarea incintă, rețele interioare”, potrivit proiectului.

De asemenea, se propune construirea a 8 clădiri cu o înălțime de până la 11 etaje.

Cartierul Justiției ar urma să fie construit pe Bulevardul Unirii, pe un teren aflat între Piața Unirii și Piața Alba Iulia.

Cum s-a ajuns la elaborarea acestui PUD, chiar dacă PUZ Sectorul 3 este anulat în instanță?

În septembrie 2021, la recomandarea Prefecturii, s-a votat o Hotărâre în CGMB, prin care se stipula că PUZ-urile nu mai sunt suspendate pentru anumite proiecte de utilitate publică, respectiv obiective de interes național, precum și obiectivele de investiții publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și justiției.

Un astfel de proiect care primea „verde” atunci era și Cartierul Justiției. Astfel, la scurt timp, tot în septembrie 2021, s-au demarat procedurile pentru PUD-ul necesar construirii Cartierului Justiției și s-a emis, pe 22 septembrie 2021, Certificatul de Urbanism.

„Există o hotărâre de Consiliu Municipal care permite aprobarea acestui Plan Urbanistic de Detaliu, pentru acest teritoriu, pentru investiția Băncii Mondiale, de 500 de milioane de dolari. Urmare acestei hotărâri a CGMB a fost emis de Primăria Sectorului 3 un Certificat de Urbanism cu toate avizele și reglementările. În momentul în care Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3 a fost anulat de către instanță, primarul general Nicușor Dan s-a adresat Primăriei Sectorului 3 și Ministerului Justiției printr-o adresă care interzicea ca această documentație să fie supusă aprobării, evident că primarul general nu are acest drept. Ministerul Justiției a emis un punct de vedere transmis atât Primăriei Capitalei cât și Primăriei Sectorului 3 prin care explica, cu legea în mână, că odată emis un act administrativ, precum un certificat de urbanism, procedura trebuie să meargă înainte  , a explicat, pentru Gândul, Ștefan Dumitrașcu, arhitect șef al Primăriei Sectorului 3.

Potrivit lui Ștefan Dumitrașcu, ulterior, după acest punct de vedere al Ministerului Justiției, Nicușor Dan a cerut Primăriei Sectorului 3 să nu promoveze aprobarea PUD-ului.

PUD-ul are mari șanse să fie aprobat, însă, următoarele proceduri depind de Nicușor Dan.

„Atrag atenția că multe din avizele care trebuie obținute pentru emiterea autorizațiilor de construire trebuie date de Nicușor Dan”

„Atrag atenția că multe din avizele care trebuie obținute dacă se aprobă acest PUD, pentru emiterea autorizațiilor de construire, trebuie date de Nicușor Dan. Sub diverse pretexte, domnia sa nu va aproba aceste autorizații de construire”, a declarat Ștefan Dumitrașcu pentru Gândul.

Potrivit arhitectului, proiectul „Cartierul Justiției” prevede centralizarea mai multor clădiri destinate atât exercitării Justiției cât și pentru birourile și locuințele pentru magistrați cât și pentru personal. „Este un credit pe care îl aprobă Banca Mondială la nivel global. Din cauza birocrației, dar și a sabotajului administrativ, acești bani se pot muta într-o altă țară. În ceea ce privește constructorul, acesta va fi stabilit de Banca Mondială”, a mai declarat Ștefan Dumitrașcu.

Într-o adresă trimisă în sepembrie către Primăria Capitalei și către celelalte primării de sectoare, prefectul Capitalei, Toni Greblă, a transmis că proiectul „Cartierul Justiției” trebuie continuat, în ciuda faptului că PUZ-ul Sectorului 3 a fost suspendat de instanță. Potrivit Ministerului Justiției și Prefecturii, proiectul trebuie continuat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), mai ales că procedurile pentru „Cartierul Justiției” au început înainte de suspendarea PUZ-ului de sector.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Este strict interzis pentru PROPRIETARII de case sau clădiri din România. NU AI dreptul să...
Ce se întâmplă cu DrugTest-ul. Poliția promite să nu-i afecteze pe șoferii corecți
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×