Cătălin Chirilă se află printre sportivii care au scris istorie pentru România în 2022. La Campionatele Mondiale de kaiac-canoe, care au avut loc în luna august la Halifax, în Canada, Chirilă a cucerit prima medalie pentru România după cinci ani.
La Oympic Regatta Center, sportivul român a obținut medalia de aur, având cel mai bun timp în finală, 3:49.681, depășindu-i pe cehul Martin Fuksa (3:50.032) și pe italianul Carlo Tacchini (3:51.637).
Tot în Canada, Chirilă a câștigat medalia de argint, la canoe simplu 500 de metri.
Tot anul acesta, la Campionatele Europene de la Munchen, Chirilă a luat aur la canoe simplu 1.000 şi bronz la canoe simplu 500 metri. De asemenea, el a obţinut medalia de bronz în proba de canoe simplu pe 500 de metri, la Supercupa Mondială de kaiac-canoe din Oklahoma (SUA).
După medalia de aur și cea de bronz cucerită la Europenele din Germania, MTS nu i-a făcut sprtivului o primire oficială pe măsura performanțelor sale, fiind întâmpinat doar de Flavius Sirop, secretar de stat în cadrul Ministerului Sportului.
Performanța lui Cătălin Chirilă este una de excepție, în condițiile în care ultima medalie europeană pentru România la canoe simplu 1.000 metri fusese cucerită de Iosif Chirilă. În 2011, acesta a luat argintul la Belgrad.
Ultimul titlu european fusese obţinut de Florin Mironcic, în 2006, la Racice.
„A fost cel mai bun an, chiar dacă am avut deja o participare la Jocurile Olimpice, la Tokyo. Cu siguranță, este cel mai bun an pentru cariera mea. În următorii ani, vor apărea sportivi care vor veni să mă înfrunte, vor încerca din răsputeri să mă întreacă și eu voi încerca să-mi apăr titlul”, a mărturisit Chirilă, pentru ProSport.
Cătălin Chirilă a început să practice acest sport în 2012, la Tulcea, iar din 2016 este legitimat la CSA Steaua.
Sportivul i-a dedicat medalia de aur regretatului Ivan Patzaichin, care a devenit campion olimpic tot la Munchen, la aceeași probă, în urmă cu 50 de ani.
„În urma unui careu am fost selecționat printre alți câțiva copii din școală. Nici măcar nu știam despre domnul Ivan Patzaichin. Era destul de necunoscut pentru mine sportul. Ușor-ușor am început să mă documentez și să spunem că începutul carierei nu a fost foarte promițător pentru mine, chiar dacă domnul antrenor mi-a spus că voi ajunge mare. Cu siguranță, dumnealui a văzut ceva în atitudinea mea ca sportiv”, a mai spus Chirilă.
Foarte credincios, Cătălin Chirilă mergea deseori la biserică în perioada copilăriei, alături de bunica lui.