La nivelul județului Ilfov continuă programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale
Stadiile avansate de cancer colorectal sunt reliefate, de obicei, prin prezența simptomelor, consecință a invaziei loco-regionale sau metastazării la distanță. Sindromul de impregnare tumorală include o scădere ponderală semnificativă, astenie fizică sau inapetență.
Semnele și simptomele secundare dezvoltării loco-regionale sunt: masă tumorală rectală, tulburări de tranzit, precum diaree, constipație, alternanță diaree – constipație și dureri abdominale difuze.
Dacă un cancer colorectal se răspândește în alte parți ale corpului, este posibil să apară și pielea de culoare gălbuie, umflarea mâinilor sau a picioarelor, dificultați de respirație, dureri de cap cronice, vedere încețoșată sau fracturi osoase.
Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar ,,Carol Davila” și Asociația ,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România” (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.
Condiții de înscriere în program:
Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili vor proceda astfel:
se vor adresa medicului de familie;
dacă nu au medicul înscris în program, vor completa Formularul de înscriere pentru pacienți testare cancer colorectal – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (copac.ro) și experții COPAC îi vor direcționa telefonic către cel mai apropiat medic din Ilfov;
instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de către medicul de familie;
după ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.
Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice.