Săptămâna aceasta a fost lansat programul de evenimente din 2023 de la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii: laureați ai premiului Nobel pentru Literatură, o uriașă grădină verticală în Piața Victoriei, expoziții Brâncuși și Adina Pintilie, producții în care protagoniștii sunt oameni obișnuiți.
În total, peste 2.500 de artiști sunt implicați în programul cultural, dintre care câteva sute sunt artiști internaționali care vor ajunge anul viitor pe scenele și în sălile de expoziție din Timișoara.
Weekendul oficial de deschidere al programului cultural este 17-19 februarie 2023, când orașul va fi animat de peste 50 de evenimente și proiecte.
Programul include spectacole de la corul de copii Singing Moellenbeek din Bruxelles la compania de dans Chameleon Company din Manchester, de la celebra companie de teatru Rimini Protokoll la orchestre din Gera și Koln sau colective de artiști precum The Belfast Ensemble sau pianul olandezului Joep Beving.
Nu lipsesc nici artiștii români cunoscuți în întreaga lume, prezenți în expoziții Brâncuși, Brauner și ale bienalei de artă contemporană, în concerte sub baghetele lui Cristian Măcelaru și Gabriel Bebeșelea, în producții regizate de Andrei Șerban sau în instalația Adinei Pintilie, care a reprezentat România în cadrul Bienalei de Artă Contemporană de la Veneția.
”Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul”, a spus primarul USR Dominic Fritz în cadrul ceremoniei de lansare a programului cultural.
Timișoara 2023 devine gazda unor scriitori exemplari precum Orhan Pamuk (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006), Olga Tokarczuk (Nobel în 2019), dar și Peter Slotterdijk, poate cel mai cunoscut și discutat filosof german al momentului, în dialog cu Andrei Ujică.
Unul din punctele centrale ale programului este amenajarea unei Grădini Verticale de mari dimensiuni, în Piața Victoriei, un proiect al studioului Maio Architects din Barcelona, ca spațiu de evenimente și observare a orașului.
Anul viitor aduce și proiecte inedite, care au în centru comunitatea locală. Un astfel de exemplu este corul comunitar format din iubitori de muzică și pregătit de muzicienii Filarmonicii pentru a participa în spectacolele lor și care va interpreta Oda Bucuriei, în Piața Unirii, de Ziua Timișoarei în 2023.
La fel și producția pe care o pregătește Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara și care aduce în fața publicului un fragment de istorie locală reconstituit dintr-o colecție de scrisori de dragoste de la începutul secolului trecut sau producția pe care o pune în scenă Naționalul timișorean, în care joacă tineri cu dizabilități.
Programul cultural propune pe tot parcursul anului, în medie, 30 de evenimente pe săptămână.
Avem în față un an cu peste 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, care să bucure în weekendurile de vară, la alte peste 15 festivaluri tematice, dintre care 5 evenimente internaționale de amploare și durată dedicate artelor spectacolului.