EXCLUSIV VIDEO | Când se va putea circula de la Constanța la Nădlac pe autostradă. Ionel Scrioșteanu: ”Loturile 2 și 3 din Autostrada Sibiu – Pitești sunt cele mai grele și cele mai scumpe. Anul 2028 este cel mai aproape de realitate”

Autoritățile de la București sunt optimiste și anunță că vom putea circula pe autostradă, de la Constanța la Nădlac, cel mai târziu în 2028. Cu doi ani mai devreme se va putea circula de la Sibiu până la ieșirea din țară, urmând să fie finalizați cei 9 kilometri lipsă, între Margina și Holdea, din segmentul Lugoj-Deva, a anunțat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

  • Primul lot al Autostrăzii Sibiu – Pitești, pe tronsonul Sibiu-Boița (13 km), este finalizat și din 15 decembrie este deschis circulației.
  • Loturile 4 și 5 din A1 Sibiu Pitești, pe tronsonul Pitești-Curtea de Argeș-Tigveni (în total 40 km) ar putea fi deschise circulației cel mai târziu în 2026.
  • Loturile 2 și 3 din Autostrada A1 – pe tronsoanele Boița-Cornetu (31 km) și Cornetu- Tigveni (37,4 km) – sunt cele mai grele, pentru că au mai multe tuneluri și viaducte, o dată estimativă pentru deschiderea circulației pe prima autostradă care va traversa Carpații fiind în 2028.

Se circulă pe 13 kilometri din cea mai așteptată autostradă din România

Primul tronson al Autostrăzii Sibiu-Pitești, între Sibiu și Boița, în lungime de 13,7 kilometri, a fost deschis traficului în 15 decembrie, cu cinci luni mai devreme. Pe acest traseu a fost realizat și cel mai mare și mai viaduct construit în România –  Tălmăcel -, care are o lungime de 650 de metri și o înălțime a picioarelor de până la 30 de metri. Pe același tronson este și viaductul de la Tălmaciu, care are o lungime de 400 de metri.

“Acest prim tronson a fost dat în trafic cu cinci luni mai devreme, ceea ce a însemnat o nouă experiență pozitivă cu o firmă – chiar dacă este o firmă străină – care și-a făcut treaba. Acolo a fost un test pentru ceea ce înseamnă această primă traversare peste Carpați, pentru că s-a lucrat pe un studiu de fezabilitate foarte vechi și celelalte patru tronsoane fac parte din același studiu de fezabilitate.

Și pentru noi a fost un test, pentru că, dacă am reușit un prim tronson, chiar cu această dare în trafic înainte de termen, ne dă speranțe că putem, cu aceeași abordare din partea noastră și a CNAIR, pozitivă, proactivă în relația cu constructorii, să reușim ca și celelalte patru tronsoane pe care le avem de realizat să fie date măcar în termen, dacă nu mai devreme”, a spus Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, la GÂNDUL EXCLUSIV.

”Loturile 2 și 3 din Autostrada A1 sunt cele mai grele și cele mai scumpe”

Cele mai dificile tronsoane din Autostrada A1 Sibiu – Pitești sunt loturile 2 și 3, Boița – Cornetu (31 km) și Cornetu – Tigveni ( 37,4 km), care au mai multe tuneluri și viaducte.

2028 este un an mai aproape de realitate, pentru că, într-adevăr, loturile 2 și 3 sunt cele mai grele și cele mai scumpe contracte de infrastructură de transport rutier semnate vreodată în România. Lucrăm la partea de proiect tehnic pe lotul 2, pe lotul 3 începe și acolo realizarea proiectului tehnic. Deci, și cu perioada de execuție, ne ducem undeva în 2028.

Faptul că, pe același studiu de fezabilitate, am putut să finalizăm acel prim tronson (Sibiu – Boița, 13 km – n.r.) , chiar dacă nu este o zonă exclusiv montană, este o zonă premontană destul de grea, acolo a fost realizat acel viaduct – cel mai mare viaduct construit în România până în momentul acesta -, ne dă speranțe că putem”, a afirmat Ionel Scrioșteanu.

Cu puțin noroc, în 2025 ar putea fi inaugurate și loturile 4 și 5 din autostrada Pitești – Sibiu, tronsonul Pitești – Curtea de Argeș – Tigveni, care au în total aproximativ 40 de kilometri. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor a mai precizat că, cel mai probabil, loturile 4 și 5 vor fi date în circulație simultan, chiar dacă lotul 5 are termen de finalizare anul 2025, iar lotul 4, anul 2026.

Când se va circula de la Sibiu la Nădlac pe autostradă

Autostrada A1 are, în afară de segmental Pitești-Sibiu, un lot lipsă, Holdea – Margina, de 9 kilometri.

Avem și acolo contractate proiectarea și execuția, este un constructor care a dovedit că se poate. Este un contract finanțat prin PNRR și sunt sigur că în 2026, cum este prevăzut în PNRR, va fi dat în trafic. Asta înseamnă că de la Sibiu până la graniță vom avea în 2026 dat în trafic.

Mai avem aceste două segmente – 2 și 3 din Autostrada Pitești – Sibiu – în 2028, maximum”, a explicat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.

Urmăriți interviul integral:

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
VIDEO. Cea mai recentă apariție a actriței Melis Minkari a captat atenția tuturor. Dovadă că...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce