VIDEO | Nicușor Dan a dispus retragerea de pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București a proiectului privind redenumirea Bulevardului Primăverii și a Străzii Herăstrău

Publicat: 22/12/2022, 11:12
Actualizat: 22/12/2022, 13:02

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avut pe ordinea de zi a ședinței de joi, care a debutat la ora 11:00, un proiect de hotărâre prin care ar putea fi schimbate denumirile Bulevardului Primăverii și Străzii Herăstrău. La propunerea unuia dintre inițiatori, edilul-șef al Capitalei a dispus retragerea lui, astfel că, deocamdată, Bulevardul Primăverii nu se va numi Bulevardul Monica Lovinescu, iar Strada Herăstrău nu va fi Strada Virgil Ierunca. 

Andrei Daniel Rigu este președinte ședinței care are pe ordinea de zi oficială proiectul controversat. 48 de consilieri sunt prezenți, dintre care 12 online.

La debutul ședinței, consilierii generali au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluției din 1989.

Răzvan Socolovici, liderul grupului PNL din CGMB, a propus retragerea proiectului controversat. El este unul dintre semnatarii acestuia, inițiat de colegul liberal Cătălin Deaconescu, susținuți de colegii lor USR Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor.

„În calitate de inițiator aș dori să retragem proiectul de la numărul 1 de pe ordinea de zi. Vom reveni cu el în momentul în care vom avea toate demersurile necesare pentru a fi votat de către toți membrii CGMB”, a spus Răzvan Socolovici la debutul ședinței legislativului local.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că este de acord cu retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Surse din CGMB au dezvăluit pentru Gândul că inițiatorii Cătălin Deaconescu și Răzvan Socolovici au făcut presiuni asupra mai multor consilieri, înainte de începerea ședinței, pentru a vota în favoarea proiectului, însă fără rezultat. Astfel că au luat decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi.

În dosarul proiectului de pe ordinea de zi de joi a fost inclus și avizul complet, nefavorabil, al Instituției Prefectului.

Inst.pref._Inaintare Aviz Nefavorabil PH Schimbare Denumire Bd.primaverii Si Strazii Herastrau by Gandul.info on Scribd

Inițiativa a stârnit nemulțumirea cetățenilor care locuiesc pe cele două artere bucureștene și zeci de petiții semnate de localnici  au fost trimise și redacției Gândul.

Inițiatorii acestui proiect controversat și-au explicat demersul prin aceea că – după mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu – este momentul să fie adus un omagiu celor care, prin intermediul radioului, au întreținut speranțele românilor într-un viitor scăpat de sub opresiunea comunistă, respectiv Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, „vocile Europei Libere”.

Toți locuitorii de pe cele două artere ar urma să fie obligați să își schimbe actele de identitate și contractele pentru utilități

80% din cetățenii care își au domiciliul pe cele două artere au semnat o petiție pentru păstrarea denumirii actuale a celor două artere.

Însă, dacă CGMB acceptă propunerea și se schimbă numelui Bulevardului Primăverii și străzii Herăstrău, toți locuitorii de pe cele două artere vor fi obligați să își schimbe actele de identitate și contractele pentru utilități. În aceeași situație se vor regăsi și firmele care au sediile pe cele două artere.

Subsemnații, cetățeni ai Municipiului București, ne exprimăm dezacordul pentru inițiativa aflată pe ordinea de zi a Ședinței CGMB din 22.12.2022, de a schimba numele Bulevardului Primăverii și al Străzii Herăstrău în Bulevardul Monica Lovinescu, respectiv Strada Virgil Ierunca. Considerăm că Bulevardul Primăverii și Strada Herăstrău reprezintă o parte importantă a istoriei României, cunoscută nu doar în țară, ci și peste hotare, iar schimbarea acestor denumiri nu se justifică în niciun caz printr-o legătură cu regimul comunist”, se arată în petiția semnată de localnici.

Schimbarea denumirii unei străzi sau a unui bulevard implică mai multe costuri, conform art. 41, alin. (1) din OUG 97/2005, republicată, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

În situația în care se schimbă denumirea străzilor sau se renumerotează imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cărții de identitate și a celorlalte documente se suportă din bugetele unităților administrativ-teritoriale respective, celelalte cheltuielii care nu sunt înscrise în ordonanță se vor suporta de persoanele fizice/juridice afectate de schimbarea denumirii.

Schimbarea cărților de identitate/ a certificatelor de înmatriculare ale firmelor, precum și a  altor documente ale acestora, cum ar fi carnetele de conducere, contractele cu furnizorii de utilități etc, nu se fac din oficiu, motiv pentru care persoanele fizice/juridice care sunt afectate de schimbarea denumirii unei străzi/bulevard sunt nevoite să facă demersuri la instituțiile statului”, se precizează în raportul de specialitate al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

„Precizăm că, potrivit art. 19 din OUG 97/2005, cetățenii trebuie să-și schimbe cărțile de identitate în termen de 15 zile în cazul schimbării denumirii unei străzi”, potrivit Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

Citiți și:

Petiție pentru păstrarea denumirii actuale a Bulevardului Primăverii și a Străzii Herăstrău. „Schimbarea nu se justifică în niciun caz prin vreo legătură cu regimul comunist”

EXCLUSIV VIDEO | Controverse și opoziții în cazul schimbării denumirii străzilor Primăverii și Herăstrău. Localnicii spun că numele nu au conotație comunistă: ”Herăstrău poartă numele parcului, vine de la un gater care era acolo în perioada interbelică”

EXCLUSIV | Scandalul schimbării numelor Bd. Primăverii și Străzii Herăstrău: consilierii PNL + USR vor fără motive serioase / peste 80% din rezidenți nu / Prefectura nu / Comisia de la PMB nu! Aberația va fi plătită din bugetul bucureștenilor

Bulevardul Primăverii ar putea să-și schimbe denumirea. Cum ar putea fi numită celebra stradă din „inima” Bucureștiului

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Sfaturile lui Titu Maiorescu pentru tânărul politician Constantin Argetoianu