Administrația Școlilor din Sectorul 6, care este în atribuțiile viceprimarului Alexandru Gâdiuță (USR), a făcut recent o achiziție de 48 de aparate de aer condiționat, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, care au fost montate într-o școală cu probleme din cauza avariilor la rețeaua Termoenergetica. Este vorba de Școala „Ion Dumitriu”, din cartierul Militari, care este foarte veche, cu o infrastructură energetică neschimbată, din cauza căreia nu ar suporta funcționarea aparatelor în același timp, fără un risc major, potrivit surselor Gândul.
Pe data de 7 decembrie, Administrația Școlilor din Sectorul 6, instituție condusă de USR, prin viceprimarul Alexandru Gâdiuță, a făcut o achiziție directă, în valoare de 96.000 de lei (aproximativ 20.000 de euro) pentru 48 de aparate de aer condiționat.
Potrivit anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), aparatele de aer condiționat sunt cumpărate pentru o școală cu probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic.
„Achiziționarea a 48 bucăți aparate aer condiționat pentru încălzirea claselor în unitățile de învățământ unde apar frecvent avarii cauzate de deficiența distribuirii agentului termic în școli. La momentul actual sunt mari avarii de distribuire a agentului termic în o parte din unitățile de învățământ de pe raza Sectorului 6. Prețul unui aparat va include transportul, punerea pe poziție și montajul în sălile de clasă în care se va solicita acest lucru. Se va asigura montajul cu tot circuitul cablurilor și kitul de montaj inclus”, se arată în anunțul de pe SEAP.
Conform surselor Gândul, la Școala Gimnazială „Ion Dumitriu”, din cartierul Militari, care este foarte veche, folosirea simultană a noilor aparate ar crea un risc major.
„Soluția tehnică adoptată nu are niciun studiu preliminar sau un audit energetic al instalației electrice a școlii, nemodernizată de peste 50 de ani, de când a fost construită școala. Această achiziție atentează în mod direct la securitatea elevilor, drept pentru care, până în prezent, nu a fost permisă utilizarea aparatelor de aer condiționat.
O funcționare a acestora simultană ar crea premisele unui eveniment sinistru ca cel de la Colectiv sau Maternitatea Giulești”, au declarat surse din administrație, pentru Gândul.
Aceleași surse mai spun că soluția cea mai potrivită ar fi fost o centrală proprie pentru această școală.
„O soluție urgentă de încălzire a școlii se putea face prin achiziționarea și montarea unei centrale proprii, lucrare care s-ar fi putut realiza în regim de urgență, având în vedere perioada rece de afară. Mai mult decât atât, știut fiind riscul de avarie la Termoenergetica, și posibilele sistări ale agentului termic, Administrația Școlilor (AS) 6 ar fi trebuit să deruleze un asemenea proiect din timp, astfel încât vremea rece să fi găsit Școala Gimnazială «Ion Dumitriu» cu centrală proprie și căldură la început de iarnă”, au mai precizat sursele Gândul.
Într-un răspuns la solicitarea Gândul, reprezentanții Administrației Școlilor Sector 6 precizează că achiziționarea de aparate de aer condiționat pentru Școala „Ion Dumitriu” a fost „o soluție imediată pentru asigurarea în regim de urgență a căldurii în sălile de curs ale școlii.
”Singura soluție de față a fost achiziționarea unor aparate de aer condiționat performante”, se precizează în răspunsul Administrației Școlilor Sector 6.
Utilizarea acestor aparate simultan nu reprezintă „niciun risc”, iar „rețeaua electrică este evaluată și urmează să fie adaptată consumului real estimat”, spun reprezentanții Administrației Școlilor, care mai precizează că noile echipamente ar urma să fie folosite și pe timpul verii.
Întrebați de Gândul dacă la școala din cartierul Militari s-a ținut cont de faptul că rețeaua energetică este foarte veche, reprezentanții Administrației Școlilor Sector 6 au răspuns:
În ceea ce privește auditul energetic al clădirii, precizăm că pentru această unitate de învățământ a fost realizat auditul energetic, însă procedura de audit energetic se referă din punct de vedere tehnic doar la evaluarea componentelor de construcții / structură, și nu la evaluarea instalațiilor interioare de furnizare a energiei electrice”.
Practic, în răspuns, reprezentanții Administrației Școlilor Sector 6 spun că s-a evaluat clădirea din punct de vedere termic, dar evită să spună dacă s-a modernizat și instalația electrică.
Achiziția noilor aparate a fost anunțată pe Facebook de viceprimarul Alexandru Gâdiuță, însă acesta nu spune dacă folosirea noilor echipamente se va face în siguranță.
Gândul a cerut un punct de vedere de la Alexandru Gâdiuță cu privire la folosirea aparatelor de aer condiționat, însă până la publicarea acestui articol, viceprimarul Sectorului 6 nu a transmis un răspuns.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea acestor aparate într-o clădire veche.
„Este un risc imens, dacă este o clădire veche și nu s-a schimbat și instalația electrică. Trebuie făcut un proiect de la capăt, prin care să se schimbe toate cablurile electrice, altfel este risc de incendiu. O centrală proprie era cea mai potrivită”, a declarat, pentru Gândul, Iulian Cristache.
CITEȘTE ȘI: