Prima pagină » Actualitate » Un an de la incendiul de proporții din Constanța: Oamenii au primit despăgubiri de peste 2 milioane de lei, în baza polițelor de asigurare pentru locuințele afectate

Un an de la incendiul de proporții din Constanța: Oamenii au primit despăgubiri de peste 2 milioane de lei, în baza polițelor de asigurare pentru locuințele afectate

Un an de la incendiul de proporții din Constanța: Oamenii au primit despăgubiri de peste 2 milioane de lei, în baza polițelor de asigurare pentru locuințele afectate
Incendiu la subsolul unui bloc din Constanța! Pompierii au adus și autoscara la intervenție

Un incendiu puternic a afectat acum un an 94 de apartamente dintr-un bloc din Constanța. Ca urmare a acestuia, 250 de oameni au fost evacuați din locuințe.

În acest context, companiile de asigurări Membre UNSAR au achitat, în urma incidentului, despăgubiri în valoare de peste 2,1 milioane de lei în baza polițelor de asigurare facultativă pentru locuințe.

Suma ar putea suferi modificări ca urmare a faptului că unii proprietari nu au finalizat încă lucrările de reparație, conform unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR)

De altfel, incendiul este principalul pericol identificat de români pentru locuințele lor: 55% se tem că ar putea fi afectați de un astfel de risc, potrivit celei mai recente cercetări sociologice realizate la solicitarea UNSAR. Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuințe din România sunt protejate de o poliță obligatorie PAD împotriva catastrofelor naturale. Dintre acestea, 17% sunt asigurate și printr-o poliță facultativă, care poate acoperi inclusiv riscul de incendiu.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD

„O poliță de asigurare facultativă a locuinței poate fi un sprijin financiar important primit în cazul unor situații nefericite, precum izbucnirea unui incendiu. Ne dorim ca românii să fie și mai bine informați cu privire la protecția locuințelor lor, motiv pentru care vom continua să venim și mai aproape de proprietari cu informații utile, prin intermediul portalului www.asiguropedia.ro”, a declarat  Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Aceasta din urmă acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până în limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției.

Însă, prin intermediul unei asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare, etc. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.

Un adolescent, vinovat pentru dezastrul din Constanța

Reamintim cum în decembrie 2021, pompierii din judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi au intervenit, pentru stingerea unui incendiu de proporţii care a izbucnit în parcarea subterană a unui bloc din Constanța.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și