Lumea artei nu a fost ocolită de controverse nici în 2022. Tehnologia contestată în ultimele 12 luni a fost Inteligența Artificială, după ce 2021 a fost marcat de NFT. Activiști de mediu din mai multe țări au ales să își susțină cauza atacând capodopere din mari muzee. FBI a fost implicat într-un caz privind mai mult de 20 de lucrări Jean-Michel Basquiat, iar un grup muzeal s-a implicat în controversa provocată de rochia lui Kim Kardashian de la Met Gala.
Inteligența Artificială, sfârșitul artei?
Rolul Inteligenței Artificiale părea să se concretizeze în august, când Jason Allen a câștigat marele premiu de 750 de dolari la Colorado State Fair Fine Arts Competition pentru „Théâtre D’opéra Spatial” (foto), o scenă fantastică generată de programul Midjourney.
Pe măsură ce vestea victoriei lui Allen s-a răspândit, s-a răspândit și o dispută pe internet despre Inteliganța Artificială. „Asistăm la moartea artei care are loc chiar sub ochii noștri”, se putea citi într-o postare pe Twitter.
De atunci, crearea unor programe ca DALL-E 2, Dream Studio și Lensa a continuat să alimenteze furia față de I.A. În plus, aplicațiile de editare a creațiilor au stârnit o discuție cu privire la faptul că artiștii nu sunt recompensați pentru lucrările lor care sunt folosite pentru a „antrena” aceste programe.
Citește continurea pe Curatorial.ro.