Primul Revelion televizat din România: „Cu prilejul Anului Nou, vă urăm «La mulţi ani!». Permiteţi-ne să vă oferim în dar un program din cântecele şi jocurile noastre româneşti. Ridicăm paharul în sănătatea voastră! Pentru pacea şi fericirea noastră, a tuturor!” Era 31 decembrie 1956 și mesajul a fost transmis de către prima crainică a Televiziunii Române, Cleo Stieber.
Programele speciale de Revelion au deja tradiție în România și totul a început odată cu înființarea TVR, acum 65 de ani, când românilor li se oferea pentru prima dată posibilitatea de a petrece Revelionul în fața televizorului. Televiziunea Română începuse să emită în ultima zi a anului 1956, iar primul Revelion televizat din România a fost transmis dintr-un studiou improvizat din strada Moliere. La vremea aceea, TVR avea doar 150 de angajați și un singur car de reportaj.
Primul Revelion televizat din România a fost prezentat de Cleo Stieber, prima crainică a Televiziunii Naționale, o prezență delicată și carismatică, perfect capabilă să țină telespectatorii de la acea vreme cu ochii lipiți de micile ecrane.
Spectacolul avea loc în direct de Anul Nou, astfel că artiștii și crainicii au fost nevoiți să facă numeroase repetiții. Transmisia nu a ajuns însă în toate casele românilor, ci doar în București, la norocoșii posesori ai câtorva sute de televizoare importate din URSS.
Pregătirile pentru programul de Revelion care a reprezentat și lansarea postului public de televiziune au început încă din ianuarie, pentru că resursele necesare realizării unui show live de o asemenea amploare erau unele foarte importante. Au cântat atunci Mihaela Cotaru, Luigi Ionescu și Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii Române, dirijată de Sile Dinicu.
La opt luni de la prima emisiune („Revelion 1957”), Televiziunea Română a mai bifat o premieră remarcabilă: transmitea „în direct” primul spectacol de teatru realizat cu mijloace proprii. Textul ales, „Seară luminoasă” de Noe Smirnov a reprezentat începutul unei perioade în care TVR transmitea săptămânal piesele de teatru produse în studiourile proprii.
În 1959, Televiziunea Română avea 1.000 de abonați şi emitea 13 ore pe zi, de la 8.00 la 23.00, cu două ore de pauză după prânz.
În 1965, TVR avea 500.000 de abonați și programele sale puteau fi vizionate în aproape jumătate din ţară, prin intermediul releelor. Tot în acel an a fost difuzată și prima ediţie a emisiunii „Teleenciclopedia”.
TVR se muta în sediul de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC, în 1970. Programele sale erau recepționate în 83% din țară, de 1,5 milioane de abonaţi.
Pe 23 august 1983 Televiziunea Română făcea prima transmisie color oficială. Transmisia color zilnică va începe cu doi ani mai târziu, în 1985. În același an, programul de emisie s-a redus la două ore pe zi.
Foto și video TVR
CITEȘTE ȘI: Program TV Revelion 2023. Ce vedem la TV de Anul Nou
Revelion 2023: Noaptea marilor concerte, la TVR 2
Revelion 2023. Unde poți petrece în stradă în București, Cluj sau Sibiu