La fel ca 2022, și anul 2023 se anunță a fi important pentru explorarea spaţială. Unul dintre evenimentele notabile este lansarea misiunii europene Juice, care va studia Jupiter şi cele trei mari luni îngheţate ale acestei planete, Ganymede, Callisto şi Europa.
Există bănuiala că sub aceste luni înghețate ar fi ascunse mai multe oceane.
Echipată cu 10 instrumente şi condusă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), sonda Juice îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină mai multe informaţii despre modul în care s-au format planetele gigantice gazoase şi lunile acestora, dar şi despre capacitatea lor de a susţine viaţa.
Fereastra de lansare este programată pentru aprilie, sonda urmând să ajungă la Jupiter în iulie 2031.
Tema generală a misiunii Juice este descoperirea unor lumi potenţial locuibile în jurul planetelor gigantice gazoase. Despre o singură planetă se ştie că a experimentat apariţia vieţii, Pământul.
„Originea vieţii este exclusivă pentru planeta noastră sau ar putea să apară şi în alte părţi ale sistemului solar sau dincolo de acesta?”, se întreabă ESA pe site-ul său.
Juice, al cărui contractor principal este Airbus, va explora zonele locuibile – regiuni în care o planetă asemănătoare Pământului ar fi putut susţine apă lichidă, dacă aceasta a existat – caracterizate prin oceane, calote glaciare, compoziţia, suprafaţa, mediul şi activitatea lunilor Ganymede, Europa şi Callisto.
În plus, va efectua o analiză mai amplă a sistemului planetei Jupiter, determinând caracteristicile atmosferei sale turbulente, mediul magnetic, sistemul inelar şi alţi sateliţi, printre care se numără Io.
Misiunea este condusă de ESA, în colaborare cu agenţia spaţială americană NASA, care a pus la dispoziţie unul dintre instrumente (UVS) şi hardware. Agenţia spaţială japoneză JAXA participă, de asemenea, cu hardware pentru diferite instrumente.
Lansarea va avea loc de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, cu o rachetă Ariane 5.