Autoritățile au comunicat astăzi primele două decese din cauza gripei în România, o tânără de 25 de ani și de o femeie de 50 de ani, ambele din București.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cele două paciente cu virus gripal care au murit sunt: o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3 și o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, având condiții medicale pre-existente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.
Conform datelor publicate joi de către Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, au fost raportate 74.567 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).
Deși în această săptămână au existat subraportări ca urmare a sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice, potrivit INSP.
În sezonul gripal 2018-2019, au fost înregistrate 199 de decese de gripă, iar în sezonul 2019-2020 – 73.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară.
”Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă. Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemice. Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie.
Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid. Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%. Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive. Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere. În ultimii 10 ani, tendința este de apropiere către începutul anului a vârfului.
Situația particulară din acest an se datorează mai ales situației din 2021-2022 când circulația acestor virusuri a fost mai redusă și populația are o imunitate mai redusă. Durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni.
Având în vedere aceste considerente, avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale mai e recomandată una-două săptămâni”, a declarat ministrul Sănătății.