Foarte multă vreme s-a crezut că un an din viața unui câine este echivalentul a 7 ani omenești, însă noile studii arată că era doar un mit întrucât această teorie nu este susținută științific de nimic. Rasele de câini îmbătrânesc în mod diferit. Câinii de talie mică trăiesc mai mult decât cei de talie mare.
Începând cu anul 2019 vârsta câinilor în ani omenești se calculează după o nouă formulă. Mitul referitor la cei 7 ani omenești a pornit probabil de la faptul că media de vârstă a oamenilor era de aproximativ 70 de ani, iar a câinilor de 10 ani. În plus, făcând rapid înmulțirea cu 7, orice proprietar de câine știa că animalul său de companie, ajuns la 6 ani, ar avea în ani omenești cam 42, deci ar fi momentul să meargă mai des la controale veterinare, potrivit vienela.ro.
Încă nu se știe exact de ce câinii de talie mare îmbătrânesc mai repede decât câinii de talie mică. În natură putem observa că mamiferele mari trăiesc mai mult decât cele mici. De exemplu, elefantul trăiește mai mult decât șoarecele. Nimeni nu înțelege de ce această regulă nu se aplică și la câini.
Câinele de talie mare se dezvoltă și îmbătrânește într-un ritm mai rapid. Oamenii de știință de la Universitatea din Göttingen, Germania, au ajuns la concluzia că pentru fiecare 2 kilograme de masă corporală, speranța de viață a câinelui se reduce cu o lună. Deci, cu cât este de talie mai mare, cu atât va trăi mai puțin.
Metoda de calcul folosită de către cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, se bazează pe modificările aduse ADN-ului uman și al câinelui în timp. Această formulă nu este nici ea exactă, pentru că nu au existat destule date, însă este mult mai aproape de adevăr decât mitul celor 7 ani omenești.
Cu toate acestea, ca regulă generală, Asociația Medicală Veterinară Americană o descompune astfel:
Astfel, tabelul de mai jos indică vârsta câinilor în ani omenești calculată după rezultatul ultimelor cercetări din domeniu: