Prima pagină » Educație » Apelul ministrului Educației către elevi, în prima zi de școală: „Dacă nu vă simțiți bine, transmiteți părinților și profesorilor!”
Apelul ministrului Educației către elevi, în prima zi de școală: „Dacă nu vă simțiți bine, transmiteți părinților și profesorilor!”
Ligia Deca, ministrul Sănătăţii, a postat un mesaj către elevii care s-au reîntors astăzi în bănci. „Dacă nu vă simțiți bine, transmiteți părinților și profesorilor! Sănătatea e cea mai importantă”.
„De astăzi, începeți o nouă etapă, vă reîntâlniți colegii și profesorii, socializați, învățați, evoluați. Vă doresc mult succes în noul modul și să fiți sănătoși!”, a precizat Ligia Deca.
Aceasta a subliniat că este foarte important ca elevii să aibă grijă de sănătatea lor și a celor din jur.
„Dacă nu vă simțiți bine, transmiteți părinților și profesorilor! Sănătatea e cea mai importantă, iar bucuria de a merge la școală depinde de responsabilitatea și de grija de care dăm dovadă cu toții”, a mai spus ministrul Sănătății.
Ce reguli trebuie să se respecte în școli
Ministerul Educației a transmis că în unitățile de învățământ va trebui să se respecte câteva reguli, astfel încât să nu crească numărul de îmbolnăviri cu gripă.
Astfel, inspectoratele școlare vor avea următoarele obligații:
desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.
Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:
diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
aerisirea periodică a încăperilor;
instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult