Cine a gustat măcar o dată carne ținută în untură, ca pe vremea bunicilor, nu uită gustul minunat al acestui preparat. Bucătari renumiți folosesc rețeta asta, transmisă în România din generație în generație.
Încă din vremuri străvechi, carnea era păstrată pentru mai mult timp utilizând această metodă.
Se știe că orice fel de carne prăjită se conservă cel mai bine dacă peste ea se adaugă untură.
Regretatul Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, a scris rețeta cărnii în untură. Sau la garniță, așa cum o numeau bunicii.
„Francezii îi spun confit (iar ia dulceață … confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în «unsoare» și tare bună mai era”, a scris renumitul gastronom Radu Anton Roman.
Ingrediente pentru carne la untură:
Iată rețeta descrisă de Radu Anton Roman:
„Se încinge destulă untură într-o cratiță – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aproximativ 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumenește (dacă nu rămâne moale și mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnații. Se scot carnea și cârnații, se așază straturi într-o oală smălțuită. Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească”, a scris Radu Anton Roman în lucrarea sa, conform adevarul.ro.
Radu Anton Roman a fost un cunoscut gazetar, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. Din 1997, el s-a dedicat și domeniului gastronomic.