Clujul rămâne cel mai scump oraș din România și în 2023. Potrivit unei analize a pieței imobiliare, prețurile apartamentelor sunt în ianuarie cele mai mari din ultimele 12 luni.
Primarul Emil Boc spune cu orice ocazie în care se întâlnește cu oficialii europeni, dar și în discursurile din fața clujenilor că orașul în care a fost ales cu 70% din voturi este locul în care toată lumea vrea să trăiască.
”Dacă vrei să ai calitatea vieții, nu poți să o compromit că îmi spune cineva mie ”Compromite calitatea vieții la Cluj, ca să nu se mai vorbească de Cluj!”. Vrem să trăim prost și să ne distrugem sănătatea? Eu nu cred că pentru asta am fost ales de clujeni să trăim prost și să le distrug sănătatea. Am fost ales de oameni ca să trăim într-un oraș care să fie la fel de … sau măcar apropiat de ceea ce au văzut în Occident. De aceea au plecat 4 milioane de oameni și eu vreau să vină acasă. Pe mine mă interesează clujeanul, ca el să aibă o viață mai bună. Sunt oameni care trăiesc la fel ca la Munchen, Viena, Lyon sau Milano”, declara Emil Boc, în 2021, potrivit stiridecluj.ro.
La nivel naţional, în ultimul an, locuinţele s-au scumpit cu 6%, preţul mediu pe metru pătrat ajungând la 1.682 de euro. Atât în topul scumpirilor, cât şi al preţurilor, lider rămâne Cluj-Napoca. Aici locuinţele s-au scumpit cu 14%, iar preţul pe metru pătrat util a ajuns la 2.400 de euro. În continuare cererea cea mai mare este pentru apartamentele noi unde într-un an piaţa a crescut cu 23%.
Pe locul 2 în topul celor mai scumpe locuinţe este Capitala cu 1.700 de euro pe metru pătrat. Şi aici preţurile au crescut în ultimul an însă doar cu 5%. După Capitală cele mai scumpe locuinţe sunt în Braşov, urmat de Timişoara şi Constanţa. Specialiştii se aşteaptă ca începutul acestui an să aducă o calmare a preţurilor în piaţa imobiliară şi o creştere a vânzărilor.