Elveția, Luxemburg și Germania sunt „paradisuri” salariale pentru profesori, conform unui raport publicat în acest sens de Comisia Europeană, transmite publicația elenă Reporter, citată de Rador.
La polul opus, pe baza datelor referitoare la salariile de bază anuale pentru cadrele didactice cu normă întreagă, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și România sunt țările care își plătesc cel mai puțin profesorii. Salariile anuale în țările de mai sus se ridică la mai puțin de 10.000 de euro.
Pe de altă parte, profesorii primesc cele mai mari salarii în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, cu un salariu de bază anual depășind 50.000 de euro.
În Grecia, salariul de bază pentru un profesor debutant este de 15.435 de euro pe an. După 10 ani de muncă, salariul crește cu 21,6%, iar după 15 ani crește cu 32,4%. Un profesor care a ajuns în fruntea grilei de salarizare primește un salariu majorat cu 97,3% față de cel al unui cadru didactic debutant.
În fruntea listei cu țările în care salariul crește gradual în funcție de vechimea în muncă se află Cipru, unde față de salariul de început creșterea este 85% în primii 15 ani și până la 143% la sfârșitul carierei unui cadru didactic.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent, pe Facebook, că pentru anul 2023 creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. „Însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR”, a precizat ea.
Anunțul său vine în contextul în care astăzi a avut loc, în cadrul comisiilor reunite de învăţământ ale Parlamentului, audierea cu privire la proiectul bugetului pentru anul 2023.
În urmă cu o lună, ministrul Educației declara că se discută creșterea salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie 2023, dar procentul de majorare era încă în discuție.
Potrivit Edupedu.ro, salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației.