Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 21 și 22 ianuarie

Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 21 și 22 ianuarie
Publicat: 21/01/2023, 08:15

În zile primăvăratice de ianuarie am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și evenimente care să te scoată din amorțeala unui anotimp care nu se poate decide cum să fie.

Filme pe agenda de weekend

Sunt trei filme românești pe agenda de weekend, un documentar, unul făcut după o piesă de teatru de succes și o poveste romantică foarte frumoasă, dar și un blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal. Și, ca de obicei, acestea sunt doar premierele săptămânii, variantele de filme de văzut din cinematografe sunt mult mai multe.

„Babylon”

O poveste despre ambiție exagerată și excese scandaloase, care urmărește ascensiunea și decăderea mai multor personaje în timpul unei epoci de decadență și depravare fără margini la începutul Hollywood-ului.

Regia: Damien Chazelle

Cu: Brad Pitt, Margot Robbie, Li Jun Li

Gen film: Comedie

„În umbra lui Shakespeare”

Prin acțiunea derulată în două planuri, suntem cufundați în culoarele timpului până în urmă cu 400 de ani, când ni se dezvăluie, din umbra istoriei, un personaj din Baia Mare, care a preferat să rămână discret, Johannes Banfi Hunyades.

„Phoenix. Har/Jar”

Phoenix. Har/Jar reunește membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 și punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de Sfinții, până în prezent.

Regia: Cornel Mihalache

Cu: Nicolae Covaci, Moni Bordeianu, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Mani Neumann, Ovidiu Lipan Țăndărică

Gen film: Documentar

„Taximetriști”

Deși foarte diferiți, Lică și Liviu sunt prieteni. Viziunile lor despre viață se întâlnesc doar la shaormerie. Dar amândoi împărtășesc frustrarea de-a face o meserie care speră să le asigure un trai decent și niște economii până găsesc ceva mai bun.

Regia: Bogdan Theodor Olteanu

Cu: Alexandru Ion, Rolando Matsangos

Gen film: Comedie

Teatru pe agenda weekend

Am pus și în această săptămână pe agenda de weekend piese de teatru din cele mai diverse, povești spuse pe scene renumite, cu actori pe care trebuie să îi vezi, în roluri remarcabile.

„Pădurea spânzuraților”

Spectacolul lui Radu Afrim după „Pădurea spânzuraților” a lui Liviu Rebreanu, descoperă uriașa poezie a unui text puternic și modern și își propune să se adreseze în primul rând tinerilor de azi. Reinterpretând în stil propriu o operă majoră a literaturii române, regizorul o transpune în universul său imaginativ, atât de specific, îi descoperă sensuri noi, pornind de la premisa că romanul lui Rebreanu nu este un roman de război, ci unul psihologic.

Departe de orice formă de naționalism, spectacolul provoacă la o reflecție lucidă asupra stării nației, la o confruntare clară cu trecutul nostru istoric, un dialog între vocea prezentului și vocea istoriei. O voce surdă, șoptită sau răspicată, insinuantă sau răscolitoare prin care evenimentele unei lumi sfârtecate de masacre rostesc adevăratul lor nume în fața timpului, o voce care are timbrul specific și intonația regizorului Radu Afrim.

Când: sâmbătă, 21 ianuarie, ora 19.00

Unde: TNB

Distribuția: Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Raluca Aprodu, Vitalie Bichir, Ada Galeș, Alexandra Sălceanu, Liviu Popa, Octavian Voina, Vlad Galer, Cosmin Ilie, Ciprian Valea, Silviu Mircescu, George Olar, Bogdan Iacob, Lenuța și Teodora Purja, Marius Manole, Ciprian Nicula, Istvan Teglas, Natalia Călin, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea, Cristian Bota, Silviu Mircescu, Andrei Atabay, Flavia Giurgiu, Tiberiu Enache, Vlad Ionuț Popescu

Regia: Radu Afrim

„E adevărat, E adevărat, E adevărat!”

Piesa „E adevărat, E adevărat, E adevărat!”, montată în 2018 la Breach Theatre și aflată la prima montare în România, reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe. „La începutul anului 1612, Artemisia Gentileschi îl acuză de viol pe profesorul său de perspectivă, pictorul Agostino Tassi. Pe durata celor șapte luni de proces, tot ea, în calitate de victimă, este supusă altor abuzuri, în încercarea justiției de a descoperi adevărul. Timp de șapte luni de zile, Artemisia a afirmat neîncetat, în ciuda tuturor presiunilor atât fizice, cât și psihice, că tot ce spune este adevărat! Strigătul ei se face auzit astăzi, la mai bine de 400 de ani, prin vocea a trei actrițe minunate: Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea și Emilia Bebu. Patru secole mai târziu, Artemisia ne vorbește pe scena Teatrului ACT despre abuz, nedreptate, artă și, nu în ultimul rând, despre puterea eliberatoare a adevărului. Spectacolul ne provoacă spre reflecție și ne pune în situația de a ne întreba: oare cât de mult s-a schimbat percepția asupra femeii în 400 de ani?”

Când: sâmbătă, 21 ianuarie, ora 19.00

Unde: Teatrul Act

Distribuția: Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

„Privește înapoi cu mânie”

Atunci când nu găsești nicio speranță pentru viitor, tot ce îți rămâne de făcut este să privești plin de resentimente către trecut.

Privește înapoi cu mânie este un spectacol realist care spune povestea de viață și iubire dintre Jimmy și Alison Porter: el, un tip inteligent, educat, rebel, însă dezamăgit și supărat pe nedreptățile sociale, iar ea, o soție supusă și indolentă, provenită dintr-o familie înstărită.

Frustrat că nu-și găsește locul și că nu reușește să urce pe scara socială, Jimmy se torturează pe sine; totodată, acesta o chinuie și pe soția sa, considerând că ea n-a cunoscut niciodată greutățile vieții. Ajunși într-un punct critic al căsniciei lor, cei doi se trezesc într-un triunghi amoros care o implică și pe Helena, cea mai bună prietenă a lui Alison. Degeaba încearcă Cliff, colegul lor de apartament, să mențină pacea în această familie: ruptura se produce și îi transformă complet pe cei doi soți.

Privește înapoi cu mânie este o dramă realistă care ilustrează perfect imaginea unei căsnicii toxice, în care dragostea se transformă treptat într-o relație nocivă de dependență.

Când: duminică, 22 ianuarie, ora 16.00
Unde: Teatru În Culise
Distribuția: Alex Vlad, Ioana Nichita, Aurelian Culea, Diana Dănilă
Regia: Alex Vlad

„Ținutul din miezul verii”

Trei surori se întorc acasă în momentul în care tatăl lor dispare într-un mod neprevăzut. Nici moartea lui și nici înmormântarea nu o înfrânează pe mamă să fie ceea ce a ajuns, un om crud, ironic și acid, care devorează fără oprire absolut tot ce prinde, antidepresive, viețile fiicelor ei și minciunile ascunse, departe în trecut.

Ținutul din miezul verii (August: Osage County) a avut premiera pe Broadway la Teatrul Imperial pe 4 decembrie 2007, iar piesa care stă la baza spectacolului a fost distinsă, în 2008, cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.

Când: duminică, 22 decembrie, ora 18.30

Unde: Teatrul Mic, Sala Atelier
Distribuția: Rodica Negrea, Andreea Grămoșteanu, Valentina Popa, Diana Cavallioti / Mădălina Ciotea, Dana Dembinski-Medeleanu, Silvana Mihai, Mihai Călin / Virgil Aioanei, Claudiu Istodor, Ionuț Vișan, Cuzin Toma, Cezar Grumăzescu/Tudor Aaron Istodor, Viorica Mureșanu

Regia: Vlad Massaci

Concerte pe agenda de weekend

Un final de săptămână bogat pe scena muzicală a Bucureștiului, așa că am pus pe agenda de weekend concerte pe care nu ai cum să le ratezi.

Zob, The Pub Universității, sâmbătă, 21 ianuarie, ora 20.00

George Baicea Electric Blues Band, Green Hours Jazz Cafe, sâmbătă, 21 ianuarie, ora 20.00

MASTERPIECE (Tribute Metallica) Live, Quantic Pub, sâmbătă, 21 ianuarie, ora 20.00

Concert și lansare de album: Mihai Iordache – Zeuții, TRei Bețivi Bar, sâmbătă, 21 ianuarie, ora 20.00

Paraziții, Berăria H, sâmbătă, 21 ianuarie, ora 21.45

The Humans, True Club, sâmbătă, 21 ianuarie, ora 22.00

Iris, Berăria H, duminică, 22 ianuarie, ora 18.30

NAVI, The Pub Universității, duminică, 22 ianuarie, ora 20.00

Morning light, expoziție de fotografie Charif Benhelima

Opera fotografică a lui Charif Benhelima se concentrează în primul rând pe căutarea identității și pe sentimentul de dezrădăcinare care a devenit treptat motorul demersului său artistic.

Deși este în profunzime autobiografică, opera lui Benhelima merge dincolo de întrebările de natură personală. Dimpotrivă, ea este formată de și formează un discurs socio-politic de natură universală, abordând subiecte precum memoria/uitarea, timpul, spațiul, originea, politicile de reprezentare, adevărul și percepția.

Expoziția de la MNAC este o prezentare condensată a experimentelor sale cu fotografia Polaroid, pe care le dezvoltă de peste douăzeci de ani.

Expoziția poate fi vizitată la etajul 4 al muzeului, în sala Auditorium

Foto: Adi Bulboacă

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV | Actorul Alexandru Ion, despre rolul din „Taximetriști”: „Vorbește foarte frumos despre complexitatea naturii umane, despre preconcepții. Trăim vremuri în care ne este la îndemână să punem ștampile, să judecăm și să categorisim oamenii”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cum a reușit o femeie să se îmbarce fără bilet într-un avion de la New...