Zeci de mii de români care au credite în lei au ajuns deja la un grad de îndatorare foarte mare, nu puțini sunt cei care abia mai pot să își plătească creditele.
În acest context destul de sumbru pentru cei cu credite, expertul BNR Eugen Rădulescu vine cu o declarație cel puțin tranșantă.
”Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a transmis expertul BNR. Totodată, expertul Băncii Centrale spune că nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele, de fapt să nu mai suporte cheltuielile și amintește de măsura dării în plată.
”Până când a fost declarată neconstituțională, am observat la vremea respectivă, că 70% din cei care nu și-au plătit datoriile erau cei care puteau să-și plătească datoriile, dar nu au mai vrut”, a adăugat Eugen Rădulescu, potrivit antena3.ro.
O soluție pentru cei depășiți de cheltuielile curente ar fi reeșalonarea creditului spun specialiștii, cu riscuri însă pe termen lung.
Dacă în ianuarie 2022 rată la un credit de 250.000 de lei era de 1.588 de lei, cu un ROBOR de 3%, acum datele arată complet diferit. Aceeași rată e în prezent 2.371 lei, pentru că acest indice a ajuns să fie mai mult decât dublu.
Același credit, dar raportat la indicele IRCC, cel pentru creditele date după 2019, avea o rată de 1.292 de lei acum un an. Însă pentru că și el a crescut, de la 1% în ianuarie 2022, la aproape 6%, rată a sărit la 2.049 de lei, potrivit calculelor făcute de un comparator bancar, potrivit stirileprotv.ro.