Compozitorul Eugen Doga este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 21 ianuarie, începând cu ora 19:00.
Printre altele, el a vorbit despre ideea unirii României cu Republica Moldova, țări despre care spune că au aceeași cultură.
„Cu această unire este o mare ticăloșenie, hai să o numim simplu, dă-o dracului! Ce înseamnă unirea? Înseamnă protocol. Ce faci cu protocolul? S-au adunat și au semnat protocolul. S-au adunat anul trecut la Chișinău. S-a realizat ceva? Nimic. Unii trebuie să cunoască muzica din România, eu trebuie să cunosc la Chișinău muzica românească. Cărțile românești trebuie citite la Chișinău, cele de la Chișinău trebuie citite în România. Concertele și așa mai departe. Două Ministere ale Culturii… Ce, avem două culturi? Eu nu am observat. Eu am observat că este o singură cultură, o singură limbă și atunci, haideți să facem și această unire. Dar protocolul durează jumătate de minut”, a spus Eugen Doga în interviu acordat lui Adrian Artene.
Eugen Doga s-a născut în anul 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău .
Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut și de UNESCO, valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” fiind numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
Valsurile sale au fost cântate în deshiderea a trei ediții ale Jocurilor Olimpice și au fost coloana sonoră a peste 200 de filme (Lăutarii, Șatra, Maria Mirabela etc.)
Eugen Doga a fost decorat de șase președinți: Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Vladimir Voronin și Maia Sandu.
Urmărește podcastul integral cu Eugen Doga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.