Operatorul de salubritate Romprest Service SA i-a transmis Clotildei Armand, primarul Sectorului 1, o adresă prin care precizează că există riscul unui blocaj al gunoaielor, începând cu data de 29 ianuarie 2023. Motivul este acela că edilul a nu a semnat contracte de delegare pentru activitățile de sortare/tratare a deșeurilor municipale, cu toate că a avut la dispoziție 120 de zile.
În lipsa unei astfel de semnături, deșeurile colectate în Sectorul 1 al Capitalei nu mai pot fi predate de Romprest Service SA către operatorii de tratare/sortare a deșeurilor solide colectate separat și transportate separat de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1.
Compania Rom Waste Solution a informat Romprest Service SA că, ”începând cu data de 29 ianuarie ne vom afla în imposibilitatea obiectivă de a mai primi deșeuri municipale la stația de sortare / tratare situată în comuna Dragomirești Vale, sat Dragomirești Vale”.
Potrivit OUG 133/2022, ”în termen de maxim 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile administrației publice locale ale unităților / subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, … au obligația ca pentru activitățile de sortare, tratare… a deșeurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizației de mediu, să atribuie contractele de delegare a gestiunii/activității respective”.
Termenul expiră la data de 28 ianuarie 2023, ceea ce ar putea avea ca rezultat un nedorit un blocaj al gunoaielor, iar locuitorii din Sectorul 1 vor fi, din nou, afectați de lipsa de implicare a primarului Clotilde Armand.
În exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului și lider PUSL Sector 1 – a declarat că Clotilde Armand a avut la dispoziție, potrivit legii, 120 de zile pentru a atribui aceste contracte de delegare, numai că, paradoxal, nu a făcut-o.
Președintele ADU a mai precizat că a sesizat deja Garda de Mediu și ANRSC pentru a fi dispus un control și pentru a fi luate toate măsurile legale, tocmai pentru ca criza gunoaielor din 2021 să nu se mai repete.
”Locuitorii Sectorului 1 vor fi din nou obligați să trăiască în mizerie, dacă nu se întâmplă vreo minune până la sfârșitul acestei săptămâni. Întrucât aceste contracte de delegare nu au fost atribuite de primarul Clotilde Armand, stațiile de sortare nu pot să mai primească de luni gunoiul menajer de la Romprest și implicit Romprest nu mai poate colecta aceste deșeuri.
Primarul Clotilde Armand avea – din 30 septembrie – 120 de zile la dispoziție să atribuie contract de delegare către operatorii de sortare, conform unei Ordonanțe de urgență din 2022. Termenul expiră pe 28 ianuarie 2023, iar primarul Clotilde Armand nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de lege.
Din acest motiv, operatorul de salubritate din sectorul 1 se află în imposibilitatea colectării deșeurilor municipale – fracție umedă (deșeurile menajere) – începând cu 29.01.2023. Astfel, luni, 30.01.2023, zi alocată colectării acestor tipuri de deșeuri, operatorul nu va putea presta serviciul, cetățenii sectorului 1 rămânând cu acestea în pubelele proprii, așa cum s-a întâmplat în 2021.
În acest sens, am sesizat Garda de Mediu și ANRSC (n.red. – Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) pentru a dispune controlul și a lua măsurile legale în scopul prevenirii repetării situației din 2021”, a specificat Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.
”Întrucât aceste contracte de delegare nu au fost atribuite de primarul Clotilde Armand, stațiile de sortare nu pot să mai primească, de luni, gunoiul menajer de la Romprest și, implicit, Romprest nu mai poate colecta aceste deșeuri”
Alexandru Pânișoară
Urmare a acestei informări primite din partea Rom Waste Solution, compania Romprest Service SA a transmis o adresă către Clotilde Armand, edilul Sectorului 1, expunând această situație care poate duce la o altă nedorită ”criză a gunoaielor” în sector.
Reprezentanții companiei Romprest Service SA îi solicită primarului Sectorului 1 ”să depună cu celeritate toate diligențele în vederea soluționării acestor aspecte”, astfel încât să se poată evita un blocaj al predării către furnizorii de servicii de tratare/sortare a deșeurilor.
Garda Națională de Mediu a amendat primăria condusă de Clotilde Armand cu 300.000 de lei din cauza unui adevărat focar de infecție localizat pe strada Drumul Carierei din Sectorul 1.
Semnalul de alarmă a fost tras de urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU).
Garda Națională de Mediu a transmis, în data de 25 ianuarie 2023, că ”Unitatea Admninistrativ-Teritorială Sector 1” (n.red. – primarul, în calitate de autoritate publică executivă a administrației publice locale, reprezintă unitatea administrativ- teritorială în relațiile cu alte autorități publice, cu persoanele fizice sau juridice române și străine, precum și în justiție) a primit 3 amenzi contravenționale pentru ”nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse în controlul anterior”.
”Autoritatea nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni pe care, pe bună dreptate, le primește. (…) Dar, practic, în loc să se apuce să ia măsuri, să igienizeze zona respectivă, având – de altfel – toate instrumentele și mijloacele, Clotilde Armand nu o face. Zona, în tot acest timp, se degradează din ce în ce mai mult. E un focar de infecție…”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul. (mai multe detalii AICI)
Citește și: