Proiectul care reprezintă România la cea de-a 18-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, „Acum – Aici – Acolo”, a fost prezentat într-o conferință la care au fost și premiate finalistele în concurs.
Tema bienalei de anul acesta –„ Laboratorul viitorului – a fost „un pic ambigură”, după care curatorii au introdus tema „Africa”, iar asta a complicat tema discursului, a explicat arh. Emil Ivănescu, curatorul și coordonatorul proiectului.
Combinația, a adăugat el, a inspirat echipa să găsească ceva „care să dea o imagine optimistă despre noi”.
„Am spus că viitorul, dacă va fi, va fi numai colaborativ. Crizele sunt cele care transformă viitorul. Singura modalitate să le depășim este capacitatea de inovare, de a dialoga prin idei noi, de a genera idei prin colaborare”, a mai spus Ivănescu.
Conceptul pavilionului este un accelerator de idei, „pentru a obține o idee care să reprezinte un răspuns la o problemă actuală. Pavilionul trebuie să reprezinte pragmatism, să fie orientat spre prezent”, a mai afirmat Ivănescu, președinte al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România din mai 2018.
Ei s-au inspirat de la inventatori români celebri – de la Henri Coandă la Aurel Persu și Justin Capră – și de la invențiile necunoscute ale lor, mai degrabă. Și aceștia au lucrat împreună cu ingineri și arhitecți, astfel similar ideii arhitecților din spatele proiectului „Acum – Aici – Acolo”.
Citește continuarea pe Curatorial.ro.