Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat opinia social-democraților cu privire la taxa de 1% pe cifra de afaceri în conferința de presă de luni seara care a urmat discuțiilor din Consiliul Politic Naţional al PSD reunit la Sinaia. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis colegilor că ședința nu va decurge precum cea a PNL. Social-democrații își pregătesc planul de guvernare pentru rotativa guvernamentală.
Taxa de 1% pe cifra de afaceri se va găsi mai mult ca sigur în programul de guvernare al social-democraților, spune Ciolacu insistând de asemenea pentru impozitarea progresivă, spunând că PSD are această măsură pe masă și lucrează cu ea, însă statul trebuie să facă întâi digitalizarea ANAF.
„Ceea ce plătește capitalul românesc – respectiv 1% – este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurențial corect, legislația este uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a declarat Ciolacu.
Ciolacu spune că „vorbim despre impozitarea veniturilor excepționale. Peste tot în lume”. În ce privește stadiul negocierilor cu PNL pe acest subiect, Ciolacu sugerează că momentan sunt discuții.
„Eu spun cu ce vine PSD-ul în programul de guvernare”, a precizat Ciolacu.
El a adăugat că social-democrații așteaptă ca ANAF-ul să finalizeze procesul de digitalizare, pentru a avea o imagine mai clară asupra taxelor și impozitelor.
„Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârșit. Marcel Ciolacu și PSD-ul nu măresc nicio taxă. Nu există în acest moment în programul de guvernare viitor o majorare a taxelor. Avem investiții străine de 11 miliarde de euro. Există un deficit al forței de muncă în România. România tre să se manifeste ca și celelalte țări europene. În Germania s-a majorat salariul minim. Am venit și noi cu această măsură, am mărit la 3.000 lei, s-ar putea să fie insuficient. Dacă vin atâtea străine, trebuie să găsești și forța de muncă”, a spus liderul social-democraților.
Marcel Ciolacu a precizat că taxa de 1% pe cifra de afaceri, despre care a mai vorbit anterior, se va găsi mai mult ca sigur în programul de guvernare.
„În ce privește taxa de 1%, tot capitalul românesc, IMM-uri, toată lumea plătește 1% din cifra de afaceri, microîntreprinderi. Trebuie să existe un climat echitabil concurențial între capitalul românesc și cel străin. Mai mult ca sigur se va găsi această măsură în programul de guvernare. Dacă de ani buni companiile cu cifră de afaceri mare au numai pierderi și nu se plătește niciun impozit la statul român, înseamnă că e ceva acolo. Nu e posibil ca de ani buni să avem pierderi și nimeni să nu intervină. Mi se pare corect ca toată lumea să plătească un minim de 1% din cifra de afaceri”, a declarat el.
Ședinţa Consiliului Politic Naţional al PSD a început în jurul orei 10.00, la hotelul Mara din Sinaia. Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor de partid că ședința lor nu va fi precum cea a liberalilor. PNL s-a întâlnit într-o ședință neoficială la Vila Lac.
PSD a început să își facă strategia privind momentul în care vor prelua guvernarea de la PNL. Rotativa ministerială va avea loc în luna mai. Actualul șef al Guvernului i-a asigurat pe liberali, în timpul ședinței de la Vila Lac, că protocolul asupra căruia partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord va fi respectat întocmai.
Premierul liberal Nicolae Ciucă ar urma să fie înlocuit, peste aproximativ cinci luni, cu liderul social-democrat Marcel Ciolacu, dacă acordul de la formarea Coaliției de guvernare, din luna noiembrie 2021, va fi respectat. Conform înțelegerii dintre Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și minoritățile naționale, la jumătatea mandatului actualului Executiv, în mai 2023, nu numai prim-ministrul, ci și titularii liberali de la conducerea ministerelor-cheie și a Secretariatului General al Guvernului vor intra în ceea ce Coaliția a numit rotația guvernamentală.
Pe lângă schimbarea premierului, PSD și PNL vor face schimb și de ministere. Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor, conducerea SGG și un portofoliu de vicepremier vor fi preluate de PNL. Social-democrații se vor afla la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Justiției și la coordonarea Cancelariei Prim-ministrului. În ultima perioadă au existat tot mai multe zvonuri că social-democrații nu vor să îl înlăture pe Sorin Grindeanu de la Transporturi. Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a declarat în repetate rânduri că „nu putem schimba jucătorii care performează”