EXCLUSIV VIDEO | Ce îi sperie pe români la „BIG BROTHER-ul” digitalizării? Ministrul Sebastian Burduja: „Prin tehnologie, te asiguri că orice acces este de neșters. Dacă nu-ți modernizezi statul, nu ești un concurent la fel de puternic pentru celelalte economii ale lumii”

Publicat: 01/02/2023, 14:12
Actualizat: 01/02/2023, 14:19

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, îi liniștește pe românii reticenți în ceea ce privește siguranța datelor personale, în contextul noilor schimbări și transformări digitale, de la nivelul instituțiilor publice din România. Acesta a punctat că datele cetățenilor vor fi păstrate în cloud-ul guvernamental – unul dintre cele mai mari proiecte ale României din PNRR – într-un loc sigur, protejat pe teritoriul României. Sebastian Burduja a declarat, într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV, că – în mijlocul acestor întrebări și dileme – tot tehnologia este cea care îți dă soluția la problema de neîncredere în tehnologie.

Ministrul susține că digitalizarea are scopul de a le face oamenilor viața mai bună și, spre deosebire de lucrul cu documentele și  păstrarea datelor prin dosare, procesul tehnologic nu minte și nu ia șpagă.

În plus, mărturisește interlocutorul GÂNDUL, orice acces la datele personale ale cetățenilor este documentat, este de neșters iar, cel mai important, oamenii vor fi notificați cu privire la accesul statului român la datele din cloud-ul guvernamental.

Românii nu stau însă prea bine atunci când vine vorba despre abilitățile digitale. Potrivit clasamentului „Digital Economy and Society Index” al UE, România se află, în ceea ce privește competențele digitale, pe ultimul loc. Mai exact, potrivit cifrelor, doar 28-29% din populația țării noastre are competențe digitale de bază.

„În acest cloud, în acest norișor, în aceste centre de date vor sta datele românilor”

„Datele românilor sunt și astăzi în posesia Guvernului, în posesia statului român. Este adevărat, sunt în dosare cu șină, în niște dulapuri ruginite, pe holuri de ministere sau agenții. Acolo sunt datele românilor… La ele probabil că pot avea acces destui funcționari pe care nu-i verifică nimeni și accesarea acestor date nu lase urme.

Comparați asta cu modelul pe care noi l-am legiferat, l-am reglementat practic în Ordonanța de Urgență referitoare la cloud-ul guvernamental. În acest cloud, în acest norișor, în aceste centre de date vor sta datele românilor.

Accesul la aceste date va fi, este în lege, va fi jurnalizat, auditat și românii vor fi notificați de câte ori un funcționar sau cineva le accesează datele. Practic, în timp real. Asta înseamnă că tot tehnologia îți dă soluția la problema de neîncredere în tehnologie. Prin tehnologie te asiguri că orice acces este documentat, orice acces este de neșters și tu ca cetățean ai dreptul să știi și chiar vei fi notificat”, a explicat Sebastian Burduja pentru Gândul.

„Tactici de dezinformare, de manipulare folosite ca să țină România captivă într-un model de subdezvoltare”

„Și vă mai un spun un lucru pentru că am dat câteva legi complicate. Una este contestată la Curtea Constituțională, mai exact Legea privind securitatea cibernetică, o lege foarte grea pentru că implică diverse cunoștințe avansate. Și am văzut diverse idei aruncate în spațiul public. Nu se susțin.

Am văzut că ele sunt rostogolite inclusiv de canale de propagandă din afara țării și se aplică tactici de dezinformare, de manipulare pe care alți actori statali sau nestatali le folosesc ca să țină România captivă într-un model de subdezvoltare.

Repet, dacă nu aplici digitalizarea, dacă nu-ți modernizezi statul sau cetățenii, ești un stat mai slab, nu ești un concurent la fel de puternic pentru celelalte economii. Și atunci, mă bucur că am reușit să avansăm pe subiecte foarte grele”, a declarat Sebastian Burduja.

Cum va funcționa cloud-ul guvernamental și aplicarea principiului „o singură dată”

Guvernul a aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental. Ministrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Prin urmare, se dorește aplicarea principiului „o singură dată”, astfel încât  românii să nu mai fie puși pe drumuri la ghişee, a mai precizat ministrul .

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

„România deschide iarăși multe căi la nivel european şi este printre primele ţări care reglementează politica de cloud first. Asta înseamnă că instituţiile publice sunt obligate să recurgă la soluţii compatibile cu sistemul de cloud”, a precizat Burduja.

Potrivit ministrului, vor fi legiferate şi normele de jurnalizare a evenimentelor şi accesul la datele cetăţenilor.

„Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes şi la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme şi să protejezi datele românilor într-un singur loc şi alta este să fie fragmentate între instituţii, agenţii, ministere, şi nu în ultimul rând, accesul la date şi faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparenţă deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificaţi, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor şti de câte ori statul le va accesa datele şi vor fi notificaţi în acest sens în timp real”, a mai declarat ministrul Digitalizării.

Urmăriți interviul integral:

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?