EXCLUSIV | VIDEO De ce se blochează politicile de dezvoltare a agriculturii românești? „Am 33% din totalul fermierilor la nivel european și nu produc decât 3%”

Publicat: 01/02/2023, 20:31

Politicile de dezvoltare a agriculturii românești sunt blocate de lipsa expertizei din minister, susține președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile. Acesta a declarat că, fără o strategie agricolă națională, nu se poate vorbi de profitabilitate. Mediul privat nu ar asigura decât 42% din cheltuielile lunare ale statului, 58% fiind împrumuturile externe.

Nicu Vasile a vorbit pentru Gândul despre consecințele lipsei unei viziuni agricole pentru România, cauzată de ”neștiința” celor din Ministerul Agriculturii. Președintele LAPAR a amintit și de o discuție pe care a avut-o cu Petre Daea, în care l-ar fi avertizat pe ministru că, fără comasarea terenurilor, nu va putea reface sistemul de irigații.

„Nu văd absolut niciun fel de schimbare”

Deși a purtat discuții cu partidele politice în vederea dezvoltării agriculturii, președintele LAPAR mărturisește că politicienii au fost receptivi la discuții, dar nu au făcut nimic ulterior. O altă problemă de care se lovesc fermierii, susține Nicu Vasile, este faptul că în minister nu există specialiști care să seteze obiective agricole pentru România:

”La o parte din subiecte, partidele au fost receptive, dar nu le regăsesc în practică, dovadă toate aceste acțiuni. Acțiunea pe care am făcut-o eu a fost în anul 2020, iar acum suntem în 2022, nu văd absolut niciun fel de schimbare, absolut niciuna.”

Întrebat dacă în Ministerul Agriculturii nu există specialiști, Nicu Vasile a răspuns fără să stea pe gânduri: ”În mod sigur, nu. Dovadă, faptele.”

Problema principală legată de lipsa rezultatelor din agricultură pare a fi tocmai lipsa specialiștilor în acest domeniu:

”Noi de regulă suntem specialiști pe un domeniu pe care nu am fost pregătiți. M-am uitat pe Eurostat, am rămas surprins, la nivelul agriculturii din România nu sunt decât 3% specialiști. 97% sunt nespecialiști. Cum pot eu să fac performanță?”

Președintele LAPAR a mai declarat că, în minister, discuțiile se blochează ”în neștiință”, iar politicianul român vede doar latura populistă a agriculturii:

”Eu cred în viitorul agriculturii și al României numai că trebuie să fim ceva mai profesioniști și nu atât de populiști. Politicianul român nu vede partea economică, el nu vede decât partea populistă, ceea ce este un mare dezavantaj.”

Seceta, o altă temă abordată de Nicu Vasile, a scos la iveală faptul că, deși la preluarea mandatului a promis repararea sistemului de irigații, ministrul Daea a fost înștiințat de faptul că nu se pot face irigații în zone fragmentate:

”Din moment ce nu discuți de comasare degeaba cumpărăm utilaje chiar și de 1 milion de euro, purtătoare de dobânzi și de asigurări, ca și sume imense, în condițiile în care nu ai rentabilitate pe ele. Chiar am discutat și cu domnul ministru Daea și l-am întrebat, cum poate face el irigații pe zona aceasta fragmentată? N-ai cum”, a declarat Nicu Vasile.

Lipsa unei strategii agricole sporește gradul de îndatorare al fermierilor români

României pare că îi lipsește atât strategia agricolă, cât și o organizare eficientă. Nicu Vasile consideră că premierul ar trebui să ceară profitabilitate ministerelor, deoarece țara noastră a rămas mult în urma celor europene:

”Am 33% din totalul fermierilor la nivel european și nu produc decât 3%, iar Olanda are 0,5% și produce 6,4%. Germania are 2,6% din totalul fermierilor și produce 14%, iar Franța nu are decât 4% și eu discut să vină fermieri. De ce? Să vând iarăși grâul care nu înglobează profitabilitate? Și cine îmi vinde grâul? Cinci firme mari la nivel național, care nici măcar nu sunt românești,” subliniază președintele LAPAR problema lipsei de profitabilitate în agricultura românească.

Nicu Vasile a atras atenția și asupra datoriilor fermierilor români, dar și a gradului de îndatorare a statului:

”Tu ai venit la guvernare ca să crești nivelul de trai al populației, al celor care te-au votat având încredere în tine că o vor duce mai bine. Păi dacă tu-l îndatorezi, cum să o ducă mai bine? Va veni și scadența acestor împrumuturi. Cum le vei da înapoi? Aveți răspunsul din moment ce eu nu v-am lăsat dumneavoastră posibilitatea de a crea plus valoare?

Mediul privat din România nu asigură decât 42% din totalul cheltuielilor lunare ale statului. 58% sunt împrumuturi externe.”

Urmăriți interviul integral:

VEZI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Dezastru în agricultură. România a ajuns să importe mere și pește. Carnea de porc este 90% din străinătate, după distrugerea fermelor din cauza pestei

Lia Ruscea
Jurnalist Politic

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu