Investiţie americană de 2,7 milioane de dolari: TRANSELECTRICA va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu

Investiţie americană de 2,7 milioane de dolari: TRANSELECTRICA va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu
Transelectrica pune bazele dezvoltãrii unui Centru Operațional de Securitate propriu cu o investiție americanã în valoare totalã de 2,7 milioane de dolari
Publicat: 03/02/2023, 11:20
Actualizat: 03/02/2023, 18:35

Compania Naționalã de Transport al Energiei Electrice a semnat un Acord de Grant în valoare de circa 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), constituirea unui Centru Operațional de Securitate al Companiei.

Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care sã testeze și valideze soluții de hardware și software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunãtãțire a securitãții cibernetice.

Demersurile premergãtoare pentru obținerea finanțãrii din partea USTDA au fost fãcute, în 2021, de cãtre compania americanã Pythia (în calitate de prestator de servicii) alãturi de compania americană Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate), care au elaborat împreunã cu Transelectrica SA (în calitate de beneficiar), documentația de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari.

De asemenea, pentru întreaga desfãșurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumã ce reprezintã contravaloarea utilizãrii sistemelor de securitate pe care compania americanã le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totalã a investiției se ridicã la aproximativ 2,7 milioane de dolari.

„România își consolideazã sectorul energetic prin investiții strategice în domenii precum securitatea cibernetică”

Colaborarea româno-americanã pentru implementarea acestui proiect a fost marcatã în cadrul unei ceremonii oficiale gãzduite de Transelectrica, în prezența reprezentanților de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum și a firmelor implicate în consorțiu.

„Apreciem susținerea activã a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securitãții cibernetice, o componentã fundamentalã a tranziției energetice. Avem convingerea cã rezultatele colaborãrii vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertizã, cât mai ales la nivel de procese și eforturi de rãspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei. Securitatea ciberneticã a sistemului național de transport al energiei electrice reprezintã una dintre cele mai importante prioritãți ale Transelectrica. Într-un context al evoluției amenințãrilor cibernetice este indispensabilã eficientizarea întregului proces de prevenire și apãrare împotriva potențialelor pericole și atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate și resurse specializate.

De asemenea, în acord cu Directiva NIS care prevede mãsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice în Uniunea Europeanã, Transelectrica își dezvoltã strategia în domeniul securitãții cibernetice prin demersuri și soluții integrate care vor asigura desfãșurarea activitãții Operatorului Național de Transport și Sistem din România în condiții optime de siguranțã, atât la nivel intern, cât și în plan extern, în relația cu ceilalți operatori de transport si de sistem”, a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

„România își consolideazã sectorul energetic prin investiții strategice în domenii precum securitatea ciberneticã. Acest studiu și acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluții inovatoare specifice nevoilor sale”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA. „Acest proiect este, de asemenea, un bun exemplu al rolului de catalizator pe care USTDA îl joacã în facilitarea parteneriatelor între industria americanã și sponsorii de proiecte din strãinãtate”, a adãugat oficialul Statelor Unite ale Americii.

Înființarea unui Centru Operațional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategicã de interes național, va fi un mecanism dinamic esențial de rãspuns la amenințãrile cibernetice și va contribui la creșterea nivelului de securitate al Companiei, prevenind și tratând prin sisteme de securitate avansate, potențialele incidente de securitate ciberneticã.

CNTEE Transelectrica SA este Operatorul de Transport și de Sistem național, îndeplinind un rol fundamental în lanțul valoric al energiei electrice și în asigurarea schimbului informațional cu ceilalți Operatori de Transport și de Sistem pentru Energie Electricã din Rețeaua Europeanã. În acest sens, prin implementarea proiectului finanțat de cãtre cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii și compania americanã Pythia International Inc., pentru bazele dezvoltãrii unui Centru Operațional de Securitate, Transelectrica urmeazã parcursul de aliniere la noile concepte și standarde de securitate ciberneticã.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată