EXCLUSIV VIDEO | Efectele fenomenului de bullying și violența fizică. „Acest timp de comportament le provoacă umilință copiilor. Trauma rămâne și are efecte în timp”

Publicat: 04/02/2023, 10:00
Actualizat: 04/02/2023, 17:06

În sistemul de educație din România a fost înregistrată, conform datelor oficiale, o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior. Concret, au fost dezvăluite 10.971 de situații de bullying, iar în anul școlar 2020-2021 au fost constatate 7.715.

În realitate, fenomenul este mai grav. Multe cazuri nu sunt sesizate. Recent, un caz de violență a șocat întreaga țară. Un elev a fost bătut și umilit de un coleg care a vrut să îl bage cu capul în vasul de toaletă. Mai mult decât atât, scenele șocante au fost și filmate de alți colegi. Bunicul elevului umilit a făcut publice imaginile surprinse în liceu. Astfel, poliția s-a sesizat din oficiu și a fost deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

„Bullying-ul are loc în spații dedicate copiilor, departe de ochii adulților”

Bullyingul are loc atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat. Cristina Adam, coordonatorul programului de prevenire a bullying-ului din cadrul „Salvați Copiii”, spune că există o diferență clară între bullying și violență fizică.

Bullying-ul este un fenomen cu care se confruntă copiii în școli sau în grupuri organizate. Este un fenomen repetat. Copiii care sunt supuși bullying-ului au de-a face cu excluziune socială, cu alte comportamente asociate bullying-ului, care zi de zi îi fac să se simtă inadecvați în spațiul respectiv. Acest timp de comportament la care sunt expuși le provoacă umilință. Aceste caracteristici fac diferența între bullying și violența fizică. Trebuie să facem diferența între aceste fenomene. Bullying-ul are loc în spații dedicate copiilor, departe de ochii adulților. Violența fizică, de cele mai multe ori, este ușor de observat și ajunge ușor în vederea cadrelor didactice, a părinților”, a spus, pentru Gândul, coordonatorul programului de prevenire a bullying-ului din cadrul „Salvați Copiii”.

„La nivelul școlilor este obligatoriu să existe un grup de acțiune antibullying”

Din 2020, normele metodologice prevăd constituirea unui grup de acțiune antibullying la nivelul fiecărei unități de învățământ.

„La nivelul școlilor este obligatoriu să existe un grup de acțiune antibullying, un grup în care să participe real copiii, cadrele didactice și părinții. Ar trebui să fie acest grup funcțional în fiecare școală. Este o obligație legală. Într-adevăr, nu există sancțiuni dacă nu există acest grup și observăm că sunt repercusiuni. În momentul în care acest grup nu există, nu sunt nici activități de prevenire în școală și atunci noi asistăm la expansiunea acestui fenomen. Cadrele didactice, de câte ori sunt sesizate, au obligația legală de a interveni, de a discuta cu părinții, cu părțile implicate. Este o schemă foarte clară în normele de antibullying, care fac parte din legislație, iar schema ar trebui să fie cunoscută de toate cadrele didactice”, a adăugat Cristina Adam.

Psihologii spun că bullying-ul, în timp, are un efect negativ asupra psihicului adultului.

„Există o diferență între bullying și violența fizică spontană. În general, bullying-ul are un aspect insidios. Agresorul urmărește să-l umilească pe celălalt. Acesta este aspectul insidios. De foarte multe ori auzim de cazuri în care copiii au fost umiliți de colegii lor sau de alți tineri din școala respectivă sau din liceul respectiv. Ei au fost puși să facă lucruri umilitoare. Această acțiune are un efect negativ asupra psihicului și poate fi înregistrată de psihic, dacă vorbim despre un psihic fragil, în formare, ca o traumă. Trauma rămâne și are efecte în timp. Efectele bullying-ului se văd în episoadele de depresie sau în tulburările anxioase. În schimb, episodul de violență fizică are caracterial două aspecte. În primul rând, episodul poate fi structural, adică persoana este agresivă. În al doilea rând, persoana respectivă poate avea o problemă cu controlul impulsului”, a spus, pentru Gândul, psihologul Anca Boalcă.

Copiii se pot confrunta cu probleme emoționale sau care le afectează sănătatea mintală, inclusiv depresie și anxietate.

„Un copil nu are structura psihică formată, el nu știe să se apere și nu știe cum să facă asta. Poate fi mai ușor de suportat dacă știu că părinții mei sunt alături de mine și mă protejează, dar dacă părinții mei nu fac asta este greu de suportat”, a adăugat Anca Boalcă.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Anchetă în cazul violenței de la Liceul Ita Wegman. Poliția a aflat de caz și s-a sesizat după ce Gândul a scris despre eleva bătută crunt de o colegă – VIDEO

EXCLUSIV | Fenomenul violenței în școli: mai mulți părinți susțin că un elev își terorizează colegii. Conducerea școlii crede că ”nu sunt acte de violență în adevăratul sens”, Inspectoratul vede situația ca pe o ”tendință de șicanare”  

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cunoscutul fotbalist Andrea Capone, găsit mort într-o cameră de hotel. Care a fost, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
„Declin anormal” al temperaturilor pe suprafața Lunii! Ce s-a întâmplat cu satelitul natural al Pământului?