LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 346: Statele Unite vor folosi banii confiscați de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina / SUA furnizează pentru prima dată Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 346: Statele Unite vor folosi banii confiscați de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina / SUA furnizează pentru prima dată Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/02/2023, 08:40
Actualizat: 04/02/2023, 14:54

Ziua 346 de război în Ucraina. Statele Unite ale Americii vor folosi banii confiscați de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina, a anunțat, sâmbătă, Departamentul de Justiţie al Americii.

UPDATE 4: Unul dintre cei mai puternici aliați ai lui Putin, declarație ALARMANTĂ. „Răspunsul va fi rapid, dur și convingător. Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde”

O nouă declarație alarmantă făcută de fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Acesta a declarat că trimiterea mai multor arme în Ucraina nu va face decât să încurajeze mai multe atacuri din partea Rusiei. Reacția acestuia vine după ce Pentagonul a declarat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american în valoare de 2,175 miliarde de dolari.

Între timp, Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor după summitul cu liderii UE, pe care l-a găzduit vineri la Kiev, că „există o înţelegere” și că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare chiar în acest an, în ciuda faptului că situaţia de pe front rămâne foarte dificilă.

(Citește mai multe detalii aici….)

Dezertorii ruși dezvăluie haosul din serviciile secrete de la Moscova
Vladimir Putin / Sursa FOTO: wikimedia.org

UPDATE 3: Ucrainenii au eliberat zeci de prizonieri ruși

Un număr de 63 de prizonieri de război ruși au fost eliberați sâmbătă de ucraineni. Prizonierii au ajuns în zona controlată de ruși sâmbătă dimineața.

Ei au fost eliberați în urma unui proces complex de negocieri între Rusia și Ucraina

Grupul de militari ruși eliberați include persoane din „categoria sensibilă”, al căror schimb ar fi fost posibil prin medierea Emiratelor Arabe Unite, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

UPDATE 2: SUA furnizează pentru prima dată Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune. Cum funcţionează sistemele GLSDB

Pentagonul a anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,17 miliarde de dolari, care include pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, aşa-numitele GLSDB, care pot străbate 150 de kilometri până la ţintă, informează CNN.

Ultimul anunţ vine în contextul în care războiul din Ucraina se apropie de împlinirea unui an şi pe fondul îngrijorărilor legate de o ofensivă de primăvară a Rusiei.

Odată cu noul pachet, SUA au acordat Ucrainei, de la începutul războiului, un ajutor total de 29,3 miliarde de dolari.

Aşadar, Kievul nu va primi avioane de luptă F-16 de la Washington, dar primeşte rachete ghidate cu rază lungă de acţiune. Racheta GLSDB (prescurtare de la Ground Launched Small Diameter Bomb, bomba cu diametru mic cu lansare de la sol – n.r.) are avantajul că poate fi lansată într-un atac aerian cu costuri mai mici.

În funcţie de ghidare, aceste rachete pot fi de precizie metrică şi costă 40.000 de dolari, faţă de 20 de milioane cât ar costa un avion F-16.

Aceste arme le vor permite ucrainenilor să lovească în spatele frontului pentru a perturba logistica rusă. „Ele pot străbate până la 150 km, ceea ce corespunde adâncimii liniei frontului din estul Ucrainei”, a explicat un expert citat de „Le Figaro”, scrie News.ro.

UPDATE 1: Președintele Zelenski, primul SEMNAL după summitul cu liderii UE. „Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la UE” Care va fi reacția Kremlinului?

Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor după summitul cu liderii UE, pe care l-a găzduit vineri la Kiev, că „există o înţelegere” și că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare chiar în acest an, în ciuda faptului că situaţia de pe front rămâne foarte dificilă. În tot acest timp, la Kiev – unde sirenele antiaeriene continuă să sune, iar războiul nu să semne că s-ar încheia – s-au întâlnit Charles Michel, preşedintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, dar și alţi înalţi oficiali ai UE, în cadrul primului summit de când Ucraina a primit statutul de ţară candidată la aderare din partea UE. Între timp, sâmbătă numărăm cea de-a 346 zi de război, de când Rusia a invadat Ucraina.

În iunie anul trecut, Ucraina a câștigat statutul de candidat la UE cu o viteză record, președintele Zelensky declarând că a fost un moment unic și istoric. Deși este un prim pas către aderare, procesul se întinde de obicei pe durata mai multor ani.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia (ARHIVĂ)

Statele Unite vor folosi banii confiscați de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

„Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei”, a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat „pentru a sprijini poporul ucrainean”, a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN, scrie Agerpres.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer „în valoare de 5,4 milioane de dolari” pentru „reconstruirea Ucrainei”.

„Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite”, a scris el pe Twitter.


Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de „încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa”, potrivit Washingtonului.

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 345: Vladimir Putin ar fi pregătit 500.000 de soldaţi pentru un nou asalt / Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă

Război în Ucraina, ziua 344. Cel puțin trei morți după un atac asupra Kramatorsk

Război în Ucraina, ziua 343. Kievul, nemulțumit de declarațiile președintelui Croației referitoare la Crimeea

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!