EXCLUSIV VIDEO | Cum va funcționa aplicația care îi vizează pe comercianții ale căror case de marcat nu sunt conectate la serverele ANAF. Sebastian Burduja: „Un mecanism de verificare a acestei conexiuni care să-l pună în valoare pe cetățean”

Publicat: 04/02/2023, 12:36
Actualizat: 04/02/2023, 13:55

În plin proces de digitalizare a României și de modernizare a administrației publice, Sebastian Burduja, ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, a vorbit pentru GÂNDUL EXCLUSIV despre un nou proiect la care ministerul pe care îl conduce colaborează cu ANAF. Este vorba despre un mecanism de verificare prin care statul vrea să descopere comercianții care nu și-au conectat casele de marcat la serverele ANAF. Ministrul detaliază mecanismul prin care vede realizabil acest proiect, unul despre care susține că îl ajută și îl pune în valoare pe cetățean. 

Reamintim că, de la finele anului 2021, comercianții trebuie să fie conectați la serverele ANAF prin casele de marcat electronice fiscale. Contribuabilii mari au avut ca termen 30 iunie 2021, iar cei mici și mijlocii- 30 noiembrie 2021.

„Este important să avem un grad de acoperire cât mai mare a caselor de marcat conectate la serverele ANAF”

„Când eram secretar de stat la Finanțe, în 2020, procesul acesta era neînceput, de fapt era blocat. Și am reușit atunci, într-un termen foarte scurt, să îl demarăm, să setăm un calendar pentru conectarea caselor de marcat și nu a fost ulor, iar astăzi iată că avem majoritatea acestora conectate la serverele ANAF.

Și ne-am gândit la un mecanism de verificare a acestei conexiuni care să-l pună pe utilizator, pe cetățean, în valoare. Dacă vreți, este similar cu acel sistem prin care dacă observăm un transport de lemne, putem să sunăm la un număr și să verificăm dacă este un transport legal, înregistrat.

La fel, românii vor putea, printr-o simplă aplicație, să facă o poză la bonul fiscal și li se va transmite informația dacă sau nu acel bon a fost transmis de pe o casă conectată la serverele ANAF. Sperăm că, în cel mai scurt timp, să operaționalizăm punctual și această aplicație”, a precizat Sebastian Burduja.

România, față în față cu transformarea digitală

Ministrul a vorbit la GÂNDUL EXCLUSIV și despre celelalte proiecte bazate pe transformările digitale – dispariția dosarului cu șină, lansarea aplicației ghiseul.ro –  mărturisind că scopul este acela de a ușura viața oamenilor care sunt plimbați pe drumuri de la o instituție la alta.

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental, iar mnistrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Prin urmare, se dorește aplicarea principiului „o singură dată”, astfel încât  românii să nu mai fie puși pe drumuri la ghişee, a mai precizat ministrul .

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

„România deschide iarăși multe căi la nivel european şi este printre primele ţări care reglementează politica de cloud first. Asta înseamnă că instituţiile publice sunt obligate să recurgă la soluţii compatibile cu sistemul de cloud”, a precizat Burduja.

A fost lansată aplicația mobilă Ghișeul.ro. Taxele, impozitele și amenzile pot fi plătite de pe telefon

Ministrul a explicat că „ghişeul.ro” are în prezent 1,5 milioane de utilizatori, din care o treime şi-au făcut cont în anul 2022, peste 65.000 în luna ianuarie a acestui an, fiind efectuate anul trecut peste 3,7 milioane de plăţi prin această platformă.

„Peste 300 de instituţii sunt interconectate la platforma ghişeul.ro.(…) Prin această aplicaţie, cifrele se vor îmbunătăţi semnificativ şi creşterea numărului de utilizatori va fi şi mai mare. (…) Au fost efectuate peste 600 de teste de securitate cibernetică. Ghişeul.ro este rezultatul unui parteneriat public privat de succes. Platforma a fost dezvoltată de un partener privat pe o infrastructură ce a fost pusă la dispoziţie de statul român”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul a precizat că 98% dintre municipii se regăsesc pe ghişeul.ro, doar o treime dintre comune fiind interconectate la această platformă.

Cazierul judiciar, disponibil online din 1 februarie

Ministrul Sebastian Burduja a explicat cum se va reuşi interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al Ministerului de Interne.

„Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. O să-l vedeţi disponibil, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament”, a transmis ministrul Digitalizării.

„Iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca din 1 februarie cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat” – a conchis Sebastian Burduja.

Urmăriți interviul integral:

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Cazierul judiciar, disponibil online de la 1 februarie. Sebastian Burduja: „Nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din…”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar