Ninsorile care s-au intensificat sâmbătă noapte au dat peste cap traficul rutier în bună parte din țară. Vremea nefavorabilă a dus la închiderea unor porțiuni de drumuri din mai multe județe, precum și la suspendarea activităților în porturile de la Marea Neagră.
Astfel, duminică dimineață, potrivit datelor furnizate de Centrul Infotrafic al Poliției Române, pe mai multe artere importante erau probleme.
UPDATE 13:55 – Guvernul monitorizează situația
UPDATE 13:30 – Femeie lovită de tren în Bacău
Duminică dimineață, pompierii băcăuani au intervenit în comuna Răcăciuni, sat Răcăciuni, în urma unui apel primit prin 112, care anunța faptul că o persoană a fost lovită de tren. La locul solicitării s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SAJ. Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse de echipajul medical prezent la fața locului, victima, o persoana de sex feminin (aproximativ 70 de ani), prezenta leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul.
În tren se aflau aproximativ 30 de călători care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.
UPDATE 13:00 – Circulație reluată pe A1
După acțiunile drumarilor, s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe A1 între Cunța și Cisnădie (km 229+000 – km 238+000), anunță CNAIR.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.
UPDATE 12:00 – ANM, coduri galbene de viscol
Meteorologii au emis două coduri galbene de viscol valabilee până luni seara.
Un cod galben de viscol în Carpații Meridionali și Orientali este valabil din 5 februarie, ora 10:00, până în 6 februarie, ora 20:00. În Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.
Un al doilea cod galben, de intensificări ale vântului și perioade cu transport de zăpadă în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, este valabil până luni, 6 februarie, ora 20:0.0 În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că vor fi perioade cu transport de zăpadă și vizibilitate redusă.
Concret, erau semnalate precipitații sub formă de ninsoare pe raza județelor Alba, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Sibiu și Vrancea, iar în județul Brăila sunt sectoare de drumuri unde partea carosabilă este alunecoasă din cauza poleiului, anunță Centrul Infotrafic.
Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, este închisă circulația pe următoarele tronsoane de drumuri: A1 Sibiu – Deva, tronsonul Boița – Cunța, din județul Sibiu; DN 22 Râmnicu Sărat, județul Buzău – limita cu județul Brăila; DN 2B municipiul Buzău – limită județul Brăila. Pe DN 2 Mărăcineni – Oreavul, județul Buzău și ieșire din municipiul Râmnicu Sărat – limită cu județul Vrancea, se circulă dirijat, controlat, cu antemergător.
Traficul este restricționat (autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone) pe DN 22 limită județul Buzău – municipiul Brăila și pr DN 2B limită județul Buzău – municipiul Brăila. De asemenea, sunt restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone pe DN 2C Costești, județul Buzău – limită cu județul Ialomița.
IGSU transmite că, în urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente și vânt puternic, în ultimele 24 de ore au fost afectate 40 de localități din 18 județe.
Pompierii, împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea, au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule înzăpezite, precum și pentru degajarea a 48 copaci, 6 stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile, 1 anexă gospodărească
În zonele afectate de vremea severă au fost luate următoarele măsuri, mai arată IGSU:
Totodată, echipajele intervin în județele Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Galați, Gorj și Sibiu pentru deblocarea mai multor autoturisme blocate în zăpadă, pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, cât și pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.
Începând cu ora 00:00 a zilei 5 februarie, DJ 106A Sibiu- Păltiniș a fost închis pe ambele sensuri.
Utilajele de deszăpezire acționează pentru redeschiderea circulației în condiții de siguranță imediat ce condițiile meteorologice o vor permite. Polițiștii fac apel la conducătorii auto să respecte restricția de trafic. Se circulă în condiții de iarnă pe toate sectoarele de drum național și județean, context în care șoferii trebuie să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.
În ultimele 24 de ore, pompierii militari sibieni au intervenit pentru:
Dintre cele 48 de intervenții medicale, echipajele SMURD au intervenit la 3 solicitări de acordare a primului ajutor medical calificat pentru persoane aflate în hipotermie.
Totodată, în jurul orei 03:00, un apel pe numărul unic de urgență 112 solicita intervenția pompierilor, întrucât pe strada Vasile Aaron din municipiul Sibiu erau degajări de fum de la etajul 1 al unui imobil. La fața locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare la înălțime și un echipaj SMURD. În urma recunoașterii făcute de pompieri s-a identificat o oală uitată pe aparatul de gătit.
Pe fondul manifestărilor meteorologice periculoase, în județul Alba s-au înregistrat următoarele evenimente:
De asemenea, tot în Alba, un echipaj SMURD din cadrul Stației de pompieri Câmpeni, în cooperare cu o ambulanță SAJ cu medic, au fost solicitați să intervină în localitatea Scărișoara, acolo unde o persoană se afla în stare inconștientă. Persoana preluată de către pompierii militari și predată echipajelor medicale era o femeie de 33 de ani care născuse acum 3 zile (a 7-a sarcină). Medicul echipajului SAJ i-a acordat imediat primul ajutor, dar în ciuda tuturor eforturilor femeia nu a mai putut fi salvată.
Totodată, a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni și nou-născutul, în vârstă de 3 zile, în vederea evaluării medicale a acestuia. Bebelușul este conștient, fără probleme medicale.
Secția Drumuri Naționale Suceava anunță că a acționat cu utilajele prestatorului de servicii și cele proprii pentru deszăpezirea drumurilor aflate în administrare începând cu data de 04.02.2023, ora 11.00. În această perioadă de timp s-au consumat 636 tone sare.
Drumurile naționale din zona administrată de SDN Suceava sunt curate, cu mici porțiuni cu zăpadă viscolită (DN17A, CRD, 2H, 2E, 15C, 29A), în timp ce DN29, DN17, VO2P sunt curate și umede cu mici porțiuni de zăpadă frământată mai mică de 1cm.
Pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată în condiții de iarnă, fără probleme deosebite. Carosabilul este acoperit cu zăpadă frământată 0÷1cm pe DN 17A, DN 17B și DN 18 și umed pe celelalte sectoare de drum administrate. Există zone cu zăpadă viscolită pe DN 2E, unde se acționează până la încetarea vântului.
În toate porturile de la Marea Neagră au fost suspendate activitățile.
Altfel, la nivelul județului Constanța, sâmbătă noapte, un autoturism a rămas înzăpezit în afara părții carosabile la o distanță de aproximativ 1 km de Negru-Vodă, direcția de deplasare spre Cerchezu. În autorutism se aflau doi adulți și un copil. Un buldoexcavator de la grupa operativă din Negru-Vodă a intervenit de urgență.
Tot în cursul acestei dimineți, în municipiul Constanța, un copac a căzut pe partea carosiblă, Detașamentul de Pompieri Constanța-Port intervenind pentru degajarea aceastuia.
Între localitățile Cuza-Vodă și Mihail Kogălniceanu, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, dar nu s-au înregistrat victime, din fericire.
În mai multe localități din județul Constanța se circulă în condiții de iarnă, iar în unele porțiuni carosabilul este umed. În satul Potârnichea, este oprită alimentarea cu energie electrică.
Peste 10.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.500 de mijloace tehnice – sunt pregătiți să intervină și astăzi, în sprijinul cetățenilor, precum și în sprijinul autorităților administrației publice locale din cele 18 județe afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile.
Efective ale MAI au intervenit, în cursul nopții trecute, pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase (viscol, ninsori abundente și vânt puternic), care au afectat 40 de localități din 18 județe, se arată într-un comunicat de presă.
Astfel, în județele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș și Tulcea pompierii, împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea, au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule înzăpezite, precum și pentru degajarea a 48 copaci, 6 stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile, 1 anexă gospodărească.
În ceea ce privește traficul rutier, 1 tronson de autostradă (A1 Sibiu-Deva, tronsonul Boița-Cunța), 3 drumuri naționale și 5 drumuri județene sunt blocate din cauza zăpezii. De asemenea, traficul este restricționat pe 3 drumuri naționale.
MAI menționează că traficul maritim și fluvial a fost suspendat în toate porturile, inclusiv în Bara Sulina, din cauza vântului puternic.
Traficul aerian a fost parțial afectat, fiind înregistrate întârzieri la 3 curse.
Totodată, potrivit MAI, sâmbătă noapte s-au produs două avalanșe în munții Făgăraș, una dintre ele afectând Cabana Capra, unde se adăposteau aproximativ 50 de persoane. Conform ultimelor informații, turiștii nu prezintă probleme medicale.