Academicianul Răzvan Theodorescu a participat, în vara anului 2022, la podcastul „ALTCEVA” cu Adrian Artene. În ultima sa apariție televizată, fostul ministru al Culturii a vorbit despre un moment în care s-a confruntat cu moartea, respectiv despre decesul fiului său. El credea că, astfel, „Dumnezeu l-a pedepsit pentru anumite păcate comise de-a lungul vieții”.
În cadrul podcastului, academicianul a rememorat episodul morții fiului său, Ion Vladimir, care s-a stins din viață, la doar 43 de ani, după ce a fost mușcat de un șarpe, în timpul unei expediții pe munte.
„E o problemă foarte, foarte specială, foarte intimă. Cu ani în urmă, mi-am pierdut fiul și a fost o întâlnire cu Dumnezeu care cred că m-a pedepsit pentru unele păcate ale mele. V-am făcut această mărturisire ca o dovadă de prietenie”, s-a confesat academicianul Răzvan Theodorescu, în cadrul podcastului „ALTCEVA” cu Adrian Artene.
În urmă cu aproape 7 ani, fiul fostului ministru al Culturii a fost găsit mort în casa de vacanță din localitatea Corbeni – județul Argeș. La acel moment, Ion Vladimir avea 43 de ani și a murit în urma intoxicării cu venin de viperă.
El a fost mușcat de un șarpe în timpul unei expediții în Munții Buzăului. Chiar dacă a făcut febră, el a preferat să nu meargă la spital, fapt care i-a adus, în cele din urmă, sfârșitul.
Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a încetat din viață luni, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca. În luna mai ar fi împlinit 84 de ani.
Răzvan Theodorescu s-a născut la 22 mai 1939, la București.
Răzvan Theodorescu a fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997. A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate. A fost director general al Televiziunii Române (1990-1992) și ministru al Culturii în Guvernul Adrian Nastase (2000-2004).
Din anul 2000, a devenit membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, dar și membru a două academii din sud-estul Europei.
„Sunt mândru că aparţin unui popor inteligent, unui popor care a ştiut să treacă prin istorie, a ştiut să fie luptător la nevoie, oportunist la nevoie şi trădător la nevoie.
În ceea ce priveşte personalităţile, naţia română stă pe umerii a trei titani: unul este poetul naţional, Mihai Eminescu, unul este istoricul naţional, Nicolae Iorga, şi cel de-al treilea este dramaturgul naţional, Ion Luca Caragiale”, declara acum ceva timp într-un interviu Răzvan Theodorescu, conform Muzeului Naţional al Satului.