Catastrofa prin care trece Turcia și Siria la mai bine de o săptămână de la producerea cutremurelor de 7,8 și 7,6 pe Richter este pe care să prindă proporții uriașe. Bilanțul morților în acest moment este de 37.000 de morți continuă să crească de la ora la oră.
Update ora 16:30 – Cutremurele din Turcia și Siria au afectat peste 7 milioane de copii
UNICEF anunță că peste 7 milioane de copii sunt afectaţi de cutremurele devastatoare care au lovit Turcia şi Siria în ziua de 6 februarie.
În context, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor din cadrul Organizației Naţiunilor Unite îşi exprimă temerea că numărul copiilor ce şi-au pierdut viaţa în urma seismelor s-ar putea ridica la câteva mii.
„În Turcia, numărul total al copiilor care trăiesc în cele 10 provincii afectate de cele două cutremure se ridică la 4,6 milioane. În Siria, 2,5 milioane de copii sunt afectaţi”, a declarat James Elder, un purtătorul de cuvânt al UNICEF, cu ocazia unei conferinţe de presă susținută la Geneva. (Citește continuarea aici…)
Update ora 14:35 – CNN: Echipele de salvare de la cutremurul din Turcia spun că încă aud voci sub dărâmături / Un băiat de 18 ani a fost scos în viaţă de sub ruine
Echipele de salvare din sudul Turciei spun că încă aud voci de sub dărâmături la mai bine de o săptămână după un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8 grade, oferind o licărire de speranţă pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, relatează CNN.
Imaginile în direct difuzate de CNN Turk, afiliată CNN, au arătat salvatori care lucrează în două zone din regiunea Kahramanmaras, unde încercau să salveze trei surori despre care se crede că sunt îngropate sub dărâmături.
În aceeaşi regiune, salvatorii au scos marţi din dărâmături un băiat de 18 ani şi un bărbat în viaţă – la o zi după ce au salvat o fată de 10 ani despre care se crede că a fost îngropată timp de aproximativ 185 de ore, scrie News.ro.
Update ora 13:20 – În sudul Turciei, fosta Antiohie, oraş martir după seism. Prima moschee a Anatoliei, veche de 1400 de ani, distrusă
Turla cupolei Habib-i Neccar, cea mai veche moschee din Turcia, este prăbuşită deasupra molozului care acoperă sala de rugăciune. În Antakya, Antiohia antichităţii greceşti, care a devenit un oraş martir al moştenirii turceşti, paisprezece secole de istorie au fost şterse de cutremurul care a ucis peste 35.000 de oameni în Turcia şi Siria, potrivit AFP.
Habib-i Neccar, „considerată prima moschee construită în graniţele Turciei de astăzi”, potrivit guvernului turc, a fost ridicată în anul 638.
Numai pereţii exteriori au rezistat. Picturile fine galbene, roşii şi albastre şi caligrafia sunt acum expuse intemperiilor, dacă nu sunt şi ele îngropate.
„O parte din barba profetului Mahomed era păstrată într-o cutie”, expusă în moschee, dar nu mai este acolo, a spus Havva Pamukcu, de 50 de ani acoperită cu un văl care spune că are „inima zdrobită”.
La câteva sute de metri mai departe, biserica greco-ortodoxă ridicată în secolul al XIV-lea – şi reconstruită în 1870 după un cutremur – a suferit şi mai mult: crucea albă care stătea pe acoperişul ascuţit al clădirii iese acum dintr-un maldăr de pietre şi scânduri.
Update ora 11:35 – „Nu mai am nicio speranță”: O femeie și-a pierdut 13 membri ai familiei în urma cutremurului
Întreaga lume a Fatimei Figen a dispărut. Pe un petic de pământ pustiu din orașul distrus Adiyaman, ea încearcă să se încălzească.
În timp ce se înghesuie în jurul focului cu sora și cumnatul ei, ea enumeră morții: „Au fost multe pierderi din familia soțului meu.
„Mama lui, tatăl, frații, frații, surorile, cumnații, nepoții, nepoatele. Apartamentul familiei noastre s-a prăbușit. Între timp, unchiul meu, soția lui, copilul lor și soacra lor și-au pierdut viața”.
Treisprezece membri ai familiei au fost pierduți sub dărâmături. Zece copii au rămas orfani.
Toți au fost victimele unui cutremur care continuă să se repete în mintea ei.
„Chiar și atunci când stăm în picioare, încă simțim că ne cutremurăm”, spune ea, potrivit Al Jazeera.
„Nu mai am nicio speranță, s-a terminat. Orașul este terminat”.
🔸#Earthquake #Terremoti
🔹#Turkey #Syria
🔹#Turchia #SiriaSky News spricht mit Fatima #Figen, die den größten Teil ihrer Familie bei dem #Erdbeben in der #Türkei und #Syrien verloren hat.
🔸#Report & #Video via: 🔸(@SkyNews) #SkyNEWS
🔽https://t.co/7bGyMleDNc
⏫ pic.twitter.com/VpWFIAxNBW— marina s. ♏ 🌳 ✨ I Stand with #Russia/#Putin 🇷🇺 (@pizzaital) February 14, 2023
Update ora 10:20 – Două persoane salvate de sub dărămături la mai bine de 198 de ore de la cutremur
Un tânăr de 17 ani numit Muhammet şi un bărbat neidentificat au fost salvaţi în viaţă de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras din Turcia, marţi, după aproape 198 de ore de la cutremurul devastator de săptămâna trecută.
Echipele de intervenţie au lucrat toată noaptea pentru a-i salva pe cei care se agaţă de viaţă sub dărâmături, la opt zile după seismul de 7,8 grade de la 6 februarie, cel mai devastator produs în Turcia în istoria modernă, însă speranţele de a găsi şi alţi supravieţuitorii scad, potrivit Reuters.
Update ora 9:45 – Operațiunile de căutare în nord-vestul Siriei sunt pe cale să se încheie
Operațiunile de căutare a mai multor supraviețuitori sub dărâmături sunt pe cale să se încheie în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, a declarat șeful principalului grup de salvare White Helmets.
„Este pe cale să se încheie. Indicațiile pe care le avem sunt că nu există niciun(supraviețuitor, dar încercăm să facem ultimele verificări și pe toate siturile”, a declarat Raed al Saleh.
De asemenea, grupul a precizat că strângeau și numele persoanelor dispărute în enclavă.
Update ora 9:20 – Peste 100 de supraviețuitori stau într-un adăpost improvizat: „Am cerut corturi – dar nu am putut obține nici măcar un cort. Este atât de frig”
Peste 100 de persoane stau într-un adăpost improvizat în acest oraș din sudul Turciei, după ce casele lor au fost avariate sau s-au prăbușit.
Aceștia au căutat materiale pentru a-și confecționa singuri corturile și nu au primit încă niciun sprijin din partea AFAD, comitetul de stat pentru situații de urgență și dezastre. Ei au doar ceva alimente de la municipalitate.
„Avem nevoie de încălzitoare, avem nevoie de mâncare, avem nevoie de sprijin pentru copiii noștri”, a declarat Songül Bulșan, în vârstă de 44 de ani. Copilul său tușește. „Am cerut corturi – dar nu am putut obține nici măcar un cort. Este atât de frig – dacă găsim cauciucuri, le ardem. Ardem tot ce găsim pentru a ne încălzi. Nu există prea mult ajutor în Osmaniye în acest moment.”
Update ora 8:55 – România trimite două aeronave Spartan cu ajutoare pentru Siria
Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută marţi o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene, afectată de cutremurele din 6 februarie, informează Ministerul Apărării Naţionale.
MApN reaminteşte că, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 9 februarie, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aeronavele militare vor transporta bunuri materiale donate de statul român şi vor decola din Baza 90 Transport Aerian marţi, în jurul orei 9,00.
Una dintre aeronave va zbura pe ruta Otopeni – Gaziantep (Turcia), iar cealaltă va avea ca destinaţie oraşul Beirut (Liban). Forţele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare şi în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum şi în anul 2019, în Albania, arată MApN.
Update ora 8:40 – 900.000 de persoane au nevoie urgentă de hrană caldă în Turcia și Siria, potrivit ONU
Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că faza de salvare „se apropie de sfârșit” și că lumea a dezamăgit până acum oamenii din nord-vestul Siriei.
ONU estimează că până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost în urma cutremurelor. Aproape 900.000 de persoane au nevoie urgentă de hrană caldă în Turcia și Siria, potrivit Al Jazeera.
…
Tot mai puține persoane care au supraviețuit sub dărămături își pierd speranța ca le va mai scoate cineva vreodată de acolo în viața.
Salvatorii aflați în Turcia continuă să lupte si să scoată mai multe persoane în viață din clădirile prăbușite, la o săptămână după cel mai grav cutremur din istoria modernă a țării, dar speranțele că vor exista mult mai mulți supraviețuitori au dispărut, iar criticile la adresa autorităților au crescut.
În Kahramanmaras, localitate grav afectată, salvatorii încercau să ajungă la o bunică, o mamă și o fiică, toate dintr-o singură familie, care păreau să fi supraviețuit cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade și replică din 6 februarie, care a făcut peste 37.000 de morți în Turcia și Siria.
Dar alții se pregăteau pentru inevitabila reducere a operațiunilor, deoarece temperaturile scăzute au redus șansele deja reduse de supraviețuire, iar unii salvatori polonezi au anunțat că vor pleca miercuri.
Gökhan Çalışkan, 44, was rescued from the rubble at the 138th hour of the earthquake in İskenderun.#earthquake #earthquakes #earthquakeinturkey #TurkeyQuake #Turkey_earthquake pic.twitter.com/O8LY3TqgYr
— Srinivasan (@icanmake2) February 13, 2023
În orașul sirian Alep, distrus, Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că faza de salvare „se apropie de sfârșit”, accentul fiind pus pe adăposturi, hrană și școlarizare. Președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să permită accesul mai multor ajutoare ale ONU din Turcia în țara devastată de război, au declarat diplomați la sfârșitul zilei de luni.
Mai existau încă licăriri de speranță. Un copil de 13 ani a fost scos în viață după ce a petrecut 182 de ore sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în provincia Hatay din sudul Turciei, luni, cu capul sprijinit și acoperit pentru a se încălzi, înainte de a fi transportat într-o ambulanță.
O fetiță pe nume Miray a fost recuperată în viață în orașul Adiyaman din sud-estul Turciei, au declarat oficialii, în timp ce televiziunea de stat TRT Haber a declarat că o fetiță de 10 ani a fost salvată în Kahramanmaras, potrivit Reuters.