Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.
„Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.
Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană”, se arată într-un comunicat al MApN.
Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.
Incidentul vine la circa o săptămână după ce un avion de luptă al armatei americane a doborât un balon chinezesc deasupra Oceanului Atlantic., despre care Pentagonul susţine că este un unul „spion”. La câteva zile după incident, autoritățile americane au anunțat recuperarea conținutului balonului din largul coastelor Carolinei, unde a fost doborât.
„Elemente mari din structură” au fost recuperate, luni, și de pe coasta Carolinei de Sud, au anunțat oficialii militari.
SUA au doborât alte trei asemenea obiecte, după identificarea primului, în data de 4 februarie.
În timp ce Beijingul a afirmat că este vorba despre o aeronavă „civilă utilizată în scopuri de cercetare, în principal meteorologice„, SUA au suținut că balonul era controlat de armata chineză şi făcea parte dintr-o flotă de baloane trimise de Beijing deasupra a peste 40 de ţări de pe cinci continente, în scopuri de spionaj.