Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, a reclamat, marţi, un deficit al resurselor umane la nivelul Parchetelor, dând exemplul celui de pe lângă Judecătoria Măcin, județul Tulcea, unde nu mai activează niciun procuror sau cazul a 12 unităţi care funcţionează cu un singur post ocupat.
Conform bilanţului de activitate al Ministerului Public, prezentat marţi de Gabriela Scutea, în anul 2022 şi-au încetat activitatea 277 procurori, dintre care 256 prin pensionare, 17 procurori au fost numiţi în funcţia de judecător, 3 prin demisie şi un procuror a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni, notează Agerpres.
„Gradul de ocupare a posturilor de procuror, la 31 decembrie 2022, a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31 decembrie 2021. Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi plus 65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie/numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 la 1”, a declarat Scutea.
În acest context, Scutea a precizat că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin nu există niciun procuror, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei sunt doi procurori stagiari, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia funcţionează fără un procuror definitiv coordonator de stagiu. De asemenea, 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, un singur post ocupat.
„În privinţa resurselor umane, natura de precondiţie a funcţionării eficiente a parchetelor nu mai trebuie statuată. În plus, în privinţa DNA, în anul 2022, funcţionarea a fost orientată de măsuri care să conducă la îndeplinirea unui jalon în cadrul PNRR, respectiv ocuparea a minim 85% din posturile de procuror până în iunie 2023. De la indicatorul 75,38% în ianuarie 2022, în luna decembrie 2022 gradul de ocupare a fost 70,26%. În concret, recrutarea pentru DNA se face de la celelalte parchete, astfel încât şi dinamica resurselor umane în interiorul sistemului produce dezechilibre – prin promovări şi transferuri”, a mai spus şefa Parchetului General.
Conform bilanţului de activitate, pe parcursul anului 2022, s-a constatat că au existat Parchete de pe lângă judecătorii care au funcţionat cu un singur post de procuror ocupat prin numire, ca urmare a promovărilor sau eliberărilor din funcţie.
De asemenea, există mai multe unităţi de Parchet care funcţionează aproape constant cu schema incompletă, uneori şi la jumătate sau mai puţin de jumătate din numărul posturilor prevăzute.
În ceea ce priveşte gradul de ocupare al funcţiilor de conducere, la sfârşitul anului 2022, din totalul de 652 de funcţii prevăzute la nivelul Ministerului Public, erau ocupate efectiv un număr de 277, iar 312 posturi de conducere erau ocupate prin delegare.
Totodată, dintr-un număr total de 254 posturi de specialişti prevăzute în statele de funcţii şi de personal aprobate prin ordinul ministrului Justiţiei, au fost ocupate 219 posturi, iar 35 posturi au rămas vacante.