Specialiștii INFP vin cu noi precizări după valul de cutremure care au avut loc în Oltenia. Potrivit acestora, seismul de 5.7 produs ieri în Oltenia a avut 160 de replici, din care aproximativ 60 au avut loc astăzi.
”Avem o echipă care a plecat în zona unde s-au produs cutremurele pentru a îndesi rețeaua de stații seismice din zonă. Se vor instala și cinci stații de GPS cu care vom urmări deplasarea microfaliilor din zonă pentru a obține cât mai multe date pentru cercetări. Zona este atent monitorizată”, au spus specialiștii într-o conferință de presă.
De asemenea, directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, a explicat că zona Oltenia este una cunoscută de seismologi, care are o activitate în general slabă şi moderată.
”Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri (marţi şi luni – n. r.) este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. Din acest punct de vedere, a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că pentru această zonă calculele noastre indicau o magnitudine maximă în jur de 5,5. Deci, practic, s-a depăşit această magnitudine şi în acelaşi timp a fost şi un şoc dublu.
Au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste 5. S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, acum vreo 80 de ani, în 1943, când un cutremur a fost înregistrat în zonă, de 5,2. Deci, e clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînţeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi. Informaţiile pe care le aveam, sunt informaţii pe de o parte geologice şi tectonice, pe de altă parte datele seismice, ele nu indicau până în prezent posibilitate a unui cutremur mare”, a spus Mircea Radulian.
Dacă numărul de replici va scădea, atunci vom ști că zona se liniștește, au mai explicat specialiștii.