Initiațivă ACCEPT | Parchetul General și Avocatul Poporului se implică într-un proiect care privește drepturile comunității LGBTI. 160 de procurori și polițiști sunt instruiți pe tema infracțiunilor motivate de ură și prejudecată

Initiațivă ACCEPT | Parchetul General și Avocatul Poporului se implică într-un proiect care privește drepturile comunității LGBTI. 160 de procurori și polițiști sunt instruiți pe tema infracțiunilor motivate de ură și prejudecată
Initiațivă ACCEPT | Foto - Alexandra Pandrea/Gândul

Eveniment de maximă importanță pentru comunitatea LGBTI. Procurorul general Gabriela Scutea, adjunctul acesteia Cătălin Andrei Popescu, Avocatul Poporului Renate Weber și directorul executiv al Asociației ACCEPT, Florina Presadă  – împreună cu alți reprezentanți ai unor instituții publice implicate în derularea proiectului “Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI; implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen“ – au participat la o conferință axată pe combaterea și investigarea infracțiunilor îndreptate împotriva comunității LGBTI.

Conform comunicatului transmis de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la conferința “Combaterea și investigarea infracțiunilor motivate de ură îndreptate împotriva comunității LGBTI-Implementarea hotărârilor CEDO”, care a avut loc în data de 15 februarie 2023, a fost evidențiată importanța colaborării dintre societatea civilă și autoritățile statului în vederea implementării hotărârilor CEDO, “cu un focus special pe hotărârea pronunțată în cauza M.C. și A.C. împotriva României“ și au fost prezentate rezultatele înregistrate în urma sesiunilor de formare a procurorilor și polițiștilor pentru investigarea eficientă a acestor tipuri de infracțiuni.

Hotărârea CEDO în cauza M.C. și A.C. împotriva României (2016) aflată în supraveghere extinsă la nivelul Departamentului de Executări al Hotărârilor CEDO subliniază necesitatea cooperării dintre instituțile publice și societatea civilă și construirea unui program extins de formare a organelor responsabile cu investigarea infracțiunilor motivate de ură împotriva comunității LGBTI”, se arată în comunicat.

Formarea profesională a procurorilor și polițiștilor constituie o necesitate”

În cadrul acestui proiect, Asociația ACCEPT și Parchetul General derulează 16 sesiuni de formare a 160 de procurori și 160 de polițiști, primele având deja loc la finele anului 2022.

“Formarea profesională a procurorilor și polițiștilor constituie o necesitate în vederea aplicării standardelor europene în materie, cât și pentru îmbunătățirea accesului la justiție și câștigării încrederii în actul de justiție penală”, se arată în comunicatul PICCJ.

Formatorii din cadrul proiectului – procurorii Oana Chichernea și Răzvan-Horațiu Radu, avocata Iustina Ionescu și psihologul Alexa Ciucu – au prezentat metodologia aplicată în sesiunile de formare și impactul acestor sesiuni asupra procurorilor și polițiștilor care au participat deja la aceste tipuri de sesiuni. Următoarele sesiuni vor avea loc în perioada februarie-aprilie 2023.

Proiectul este o inițiativă a Asociației ACCEPT, implementată împreună cu Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se va finaliza în luna noiembrie a acestui an. Acest proiect beneficiază de un grant în valoare de 937.819 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Cel mai nou bulevard din București. Când are loc marea deschidere
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×