EXCLUSIV: Medicii suspectați că au montat defibrilatoare provenite de la MORȚI prescriau pacienților medicamente care le înrăutățeau ritmul cardiac, pentru a-i convinge că au nevoie de operație / Doi oameni au și murit

EXCLUSIV: Medicii suspectați că au montat defibrilatoare provenite de la MORȚI prescriau pacienților medicamente care le înrăutățeau ritmul cardiac, pentru a-i convinge că au nevoie de operație / Doi oameni au și murit
Publicat: 17/02/2023, 15:21
Actualizat: 18/02/2023, 07:22

Surse din rândul anchetatorilor au explicat, pentru GÂNDUL, cum funcționa rețeaua de medici suspectați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților. Suspiciunile care planează asupra celor implicați sunt foarte grave, iar faptele care li se atribuie sunt de-a dreptul macabre.

Modul de operare după care ar fi acționat medicii este demn de un scenariu de film. Din păcate, este o realitate și, din dorința de a se îmbogăți, au pus în pericol viața a zeci de pacienți.

Medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge să se opereze

În cazul fiecărui deces care are loc într-o unitate medicală se face, conform procedurii, necropsia. Atunci, cadavrele de la morgă erau verificate și dacă aveau stimulatoare cardiace sau defibrilatoare, dispozitivele electronice erau depozitate undeva, în siguranță.

În momentul în care un pacient se prezenta la medic și avea nevoie de montarea unui astfel de dispozitiv electronic, doctorul îi spunea că are două variante: fie alege un produs medical care costă 5.000 de euro, fie alege unul la 2.000 de euro, pe care îl poate achiziționa cu discount. Evident, mulți bolnavi alegeau propunerea mai puțin costisitoare, încrezători că medicul îi oferă o șansă la viață mai bună, spun surse din rândul anchetatorilor, pentru GÂNDUL.

Șocant este că, unora dintre pacienți, medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge că trebuie neapărat să se opereze, deoarece boala de care suferă nu răspunde la tratament.

Imediat după operație, medicii notau un cod al dispozitivului electronic montat, dar care aparținea unui aparat nou.

Și-au construit o casă într-o arie protejată

Probabil medicii ar fi continuat să opereze în acest mod vreme îndelungată, dacă cei de la Casa de Asigurări de Sănătate nu observau, în momentul în care pacienții au venit să deconteze plata pentru dispozitivele implantate, că prețurile stimulatoarelor cardiace sau defibrilatoarelor sunt nejustificat de mici.

Atunci, CAS a pornit o anchetă internă și, mergând pe firul faptelor, au ajuns la medicii Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov.

Pentru a ascunde proveniența banilor încasați în mod ilegal de la pacienți, cei doi au înființat un ONG și donau constant banii primiți de la pacienți.

Apoi, anual, ei organizau simpozioane și petreceri, în cadrul cărora se premiau și, astfel, intrau în posesia banilor murdari. Cu sumele încasate, ei și-au cumpărat și diverse opere de artă, pe care acum oamenii legii le-au ridicat și urmează să le pună sub sechestru.

Mai mult decât atât, ei au construit o casă, într-o arie protejată a județului Iași, motiv pentru care anchetatorii au descins, vineri, și la Primăria Movileni, pentru a afla cum au fost eliberate autorizațiile de construcție.

170 de oameni ar fi căzut victime celor doi medici

Polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice și procurori de la Parchetul General au descins vineri la Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași (Policlinica Mare) și Secția Cardiologie Intervențională din cadrul spitalului cu același nume, dar și la Primăria Movileni și la domiciliile celor doi medici.

Anchetatorii spun că doctorii cardiologi au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora.

„În cauză este începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Potrivit unor surse consultate de GÂNDUL, până la acest moment au fost identificați 170 de victime, dintre care doi pacienți ar fi murit deja.

Reacția Ministerului Sănătății

„Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară în județele Iași, Brașov, Neamț facem următoarele precizări:

Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătății.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată