Unul dintre cei mai premiați regizori români la nivel internațional, Toma Enache, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 19:00.
Întrebat de ce statul român nu finanțează filme despre subiecte din istoria recentă a țării sau despre personalități marcante ale culturii, acesta a povestit că i s-a întâmplat să fie descalificat dintr-o competiție organizată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) din cauza unei erori banale.
„La Centrul Național al Cinematografiei a fost concurs pe tematica personalităților și destinelor românești. Mai potrivit decât atât… Și am zis că încerc și de data asta, dacă nu o fi să fie nu mai depun în viața mea. Fac tot ce trebuie, plătesc și o taxă, nici nu știu cât, 3.000 de lei, 2.000 de lei, nu mai știu, ca să se analizeze dosarul, depun, nu sunt anunțat decât după cinci luni sau cât a durat, că am fost descalificat pentru că apărea scris «desktoptomaenache» la finalul scenariului. Câteodată calculatorul pune el chestia aia la final, habar n-am. Am primit pe mail după cinci luni, când s-au anunțat rezultatele”, a povestit el.
Regizorul spune că românii nu au același apetit pentru cinema sau chiar pentru lectură ca ceilalți europeni.
Una e să-ți spună după trei sau cinci zile. Exista finanțare, puteau să ia mai multe filme. La noi întotdeauna câștigă unul singur. Au mai descalificat trei ca să câștige unul singur. Așa cădere a avut cinema-ul românesc din punct de vedere al spectatorilor după ’90. Sunt foarte multe cauze, nu e una singură. Nu cred în chestia asta, că au apărut televiziuni mai multe și Netflix și… În America există toate astea și cinema-ul este cinema, nu a fost îngropat, așa cum nici teatrul nu a fost îngropat. La teatru nu a fost căderea asta, a fost un an sau doi pentru că a fost o dezicere a oamenilor de tot ce a fost, dar în România asta e problema: noi nu avem public de cinema decât un segment foarte mic, așa cum nu se citește în România, suntem pe ultimul loc în Europa la citit cărți, suntem tot printre ultimele locuri la mers la cinema. În Franța când am auzit că aproape 60% din populație merge la cinema și la noi dacă raportezi nu vin nici 0,5%…”, a mai spus Toma Enache.
Toma Enache s-a născut la Constanța, într-o familie de emigranți aromâni. Bunicii săi sunt greci, iar tatăl său s-a născut într-un sat de lângă Bitola, Macedonia de Nord, și mama sa în Sofia, Bulgaria.
Particularitățile culturale ale rădăcinilor sale s-au reflectat mai târziu asupra operei sale artistice în teatru și cinema.
Toma Enache este autorul lungmetrajului „Între chin și amin”, primul film artistic având ca subiect „Experimentul Pitești” și al primului film artistic in aromână, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”.
În prezent, el lucrează la un film de lungmetraj despre viața faimosului compozitor român George Enescu.
Urmărește podcastul integral cu Toma Enache doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.