Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că un nou cutremur s-a produs sâmbătă seara în județul Gorj.
Seismul a avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter și a fost urmat la foarte scurt timp de o replică de 3,6 grade.
„În ziua de 18.02.2023, 18:04:35 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.8, la adâncimea de 11.7 km.
Intensitate macroseimică epicentrală III. Acesta a fost urmat la scurt timp de o alta replică la ora 18:05:16, având magnitudinrea ML 3.6, la adâncimea de 14.1 km”, informează INCDFP.
„ Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice.
Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale, înregistrând permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilitățile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, au mai transmis specialiștii.
Cutremurul de magnitudine 5,7 produs marţi în judeţul Gorj, cel mai mare în această zona seismică, a fost urmat de sute de replici, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 6,3 km şi a avut intensitatea epicentrală VI.
„Cutremurul a avut loc în apropierea contactului dintre Depresiunea Getică și Orogenul Carpaților. Depresiunea Getică se află în fața Carpaților Meridionali, fiind mărginită la sud de falia Pericarpatică, la contactul cu Platforma Moesică. Tectonica regiunii este caracterizată de două sisteme de falii. Primul sistem este de tip transformantă, orientată NV-SE, ce se intersectează cu un al doilea sistem de falii, orientat E-V (…) Până în acest moment au fost localizate 200 de replici ale acestuia, cea mai mare având magnitudinea de 4.1 ML”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a INCFP.
Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km.