Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată, în fiecare an, în data de 19 februarie, iar premierul Nicolae Ciucă transmite că mare sculptor român nu s-a desprins, niciodată, de rădăcinile sale, chiar dacă ”viața l-a dus departe de țară”.
Iubitorii de artă în întreaga lume admiră, și astăzi, opera impresionantă a lui Constantin Brâncuși, iar aplecarea acestuia spre filozofie a completat un talent artistic remarcabil.
Constantin Brâncuși a revoluționat, prin operele sale, arta sculpturii, menționează Nicolae Ciucă, iar ”înțelepciunii și simplității țăranului român” fac parte integrantă din creația sa.
”Astăzi sărbătorim nașterea lui Constantin Brâncuși, care a adus o contribuție valoroasă în arta universală. Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate, odată cu nașterea lui Constantin Brâncuși, al cărui talent artistic a fost minunat completat de profunzimea aplecării lui spre filozofie. Născut într-o familie de oameni simpli, marele nostru sculptor nu s-a desprins niciodată de rădăcinile sale, chiar dacă viața l-a dus departe de țară pentru a-și desăvârși destinul artistic.
Prin operele sale, Constantin Brâncuși și-a creat propria identitate artistică, revoluționând chiar arta sculpturii, și a lăsat în urmă un valoros patrimoniu care impresionează prin universalitate dar, în același timp, poartă amprenta înțelepciunii și simplității țăranului român”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
”Prin astfel de evenimente, putem celebra legătura de suflet dintre Brâncuși și poporul român, și putem evidenția identitatea noastră culturală în marea familie europeană”
Premierul Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă mai anunță, în mesaj transmis cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, că la Timișoara va fi organizată o expoziție unde vor fi prezentate câteva dintre sculpturile marelui artist.
Totul se transformă, astfel, într-un omagiu adus marelui sculptor, cu atât mai mult cu cât operele sale sunt privite cu admirație și sunt descoperite în marile muzee ale lumii.
”Astăzi, creația lui Constantin Brâncuși continuă să atragă admirația iubitorilor de artă din întreaga lume. Este emoționant că evenimentele din aceste zile prilejuite de deschiderea oficială a Programului naţional «Timişoara – Capitală Europeană a Culturii», la care am avut bucuria să particip, includ și două lansări de carte dedicate vieții și operei lui Constantin Brâncuși.
Sunt convins că românii iubitori de artă așteaptă cu nerăbdare și expoziția anunțată peste câteva luni la Timișoara, pentru care vor fi aduse și câteva dintre sculpturile sale aflate în marile muzee ale lumii. Este cel mai frumos omagiu pe care i-l putem aduce lui Constantin Brâncuși pentru felul în care a pus în valoare prin arta sa legătura de suflet cu meleagurile natale și cu poporul român”, a mai transmis Nicolae Ciucă.
Citește și: