România așteaptă să primească aprobare din partea autorităților ucrainene pentru a putea efectua propriile măsurători pe canalul Bâstroe.
În acest sens, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis joi pe Facebook un mesaj prin care susține că partea română este deja pregătită să trimită o misiune pentru măsurarea adâncimii canalului.
„Noi suntem pregătiți!
Trei nave ale AFDJ Galați- dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”, a transmis Sorin Grindeanu.
Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre situația privind lucrările de pe Canalul Bâstroe.
„Situația cu Bâstroe este complicată. România are de partea ei toată legislația. Din 2004, România are o adeziune completă. Lucrurile ar trebui oprite.
România are un «buton roșu» și poate să oprească apa pe Brațul Chilia, dar asta ar însemna o confruntare permanentă cu un stat vecin. Problema gravă este ca în dosarul Schengen, în care președintele este scos la declarații ca pompierul care trebuie să stingă focul”, a declarat analistul politic.
Dan Dungaciu consideră că discuțiile legate de Canalul Bâstroe ar fi trebuit să fie de mult în gestiune.
„Nici nu ar fi trebuit să apară discuții la nivelul instituțiilor din România. Asta arată o lipsă de profesionalism. Totul arată o devălmășie. Președintele a spus că nu ar fi rău să fie bine. În momentul acesta nu se poate rezolva nimic așa. Lucrurile sunt contradictorii”, a mai spus acesta.
Recent, Grindeanu a declarat că România trebuie să apeleze la o soluție diplomatică în ceea ce privește problema dragării canalului Bâstroe. El spune că ucrainenii trebuie să accepte măsurarea adâncimii canalului.
„Nu prea îmi place să arunc vina între ministere. Aș vrea să găsim soluții, iar una ar fi calea diplomatică, pe care am înțeles că MAE a demarat-o. Așteptăm un anumit accept din partea ucrainienilor pentru a verifica ceva ce ne-au comunicat în mod oficial. Sigur, se pot face anumite lucruri și proiecte în momentul în care ucrainienii ne vor da acest accept de a măsura adâncimile. Nu aș neglija și altceva și demersurile societății civile pe acest subiect. Sunt convins că e un subiect sensibil pentru toți românii, fie că sunt activiști de mediu sau nu. Avem multe ONG-uri pe acest domeniu și care au știut să fie active de foarte multe ori în acești ani și bine au făcut. Mi se pare că este o liniște pe care mi-e greu să o înțeleg. Eu nu cred că Bruxelles, Comisie Europeană, poate să devină indiferentă la ceea ce s-a întâmplat. Comisarul român este de acord cu toate punctele de vedere pe care i le-ar transmis. Vom continua să ajutăm în cu toată forța Ucraina și facem acest lucru cât va dura războiul. Cealaltă componentă este despre cu totul altceva”, a spus Grindeanu.