Un șofer a câștigat în instanță un proces cu poliția care l-a amendat ilegal după ce agentul care l-a oprit a aplicat regula „propriului simț” atunci când a constatat că mașina are folii de protecție aplicate pe geamuri, însă fără să mai verifice dacă șoferul are omologare pentru ele sau nu.
În urma acestui incident șoferul a rămas fără certificatul de înmatriculare și a primit și o amendă de 1.350 de lei.
Șoferul păgubit susține că i-a precizat agentului că este proprietarul unui atelier auto şi că personal s-a ocupat de montarea acestor folii, în urmă cu câţiva ani, apelând la o firmă specializată şi obţinând inclusiv certificatul de omologare aferent.
Însă polițistul nu a mai verificat dacă proprietarul autoturismului deține documente legale cu privire la foliile aplicate pe geamuri.
Mai mult șoferul a mai spus că agenţii de poliţie nu au competenţa să constate dacă foliile corespund sau nu reglementărilor legale, pentru că gradul de transparenţă/opacitate a geamului trebuie măsurat cu un aparat special.
„Simpla constatare a agentului constatator nu este suficientă pentru a genera elementele materiale ale contravenţiei”, a declarat șoferul sancționat ilegal.
Potrivit legislației, folia care se aplica trebuie să fie certificată de RAR și să fie aplicată de un agent economic autorizat de RAR pentru aceasta activitate, cu respectarea condiției de vizibilitate stabilită de actul normativ.
Foile sau tratamentele chimice care vizează opacitatea şi creează efectul de geamuri fumurii, sunt reglementate prin lege de teste speciale.
Reprezentanții IPJ Alba au susținut că fapta reținută în procesul verbar încheiat la fața locului este rezultatul unor constatări personale a unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
„Prin înscrisurile depuse, acesta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie.
Astfel, având în vedere că petentul a depus documentele aferente foliilor aplicate, care atestă conformitatea cu normele RAR, instanţa apreciază că petentul a reușit să răstoarne prezumția de veridicitate de care se bucură actul de constatare și va admite plângerea contravențională formulată, cu consecința anulării procesului-verbal contestat”, a stabilit judecătorul, prin decizia pronunțată în 16 februarie 2023, potrivit ziare.com