Klaus Iohannis: România SUSȚINE extinderea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene

Klaus Iohannis: România SUSȚINE extinderea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene
Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic (s), alături de președintele Klaus Iohannis / FOTO - presidency.ro
Publicat: 24/02/2023, 22:49
Actualizat: 24/02/2023, 22:52

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, context în care a arătat că România susţine extinderea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene (UE). De asemenea, el și-a exprimat speranţa că, în viitor, se vor alătura acestuia Ucraina şi Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a salutat prezenţa comisarului european în România în această zi cu o semnificaţie aparte, la un an de la debutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi a reiterat necesitatea continuării sprijinirii acestei ţări şi a populaţiei greu afectate de război, salutând efortul comun, coordonat, în plan european.

Preşedintele a apreciat cooperarea excelentă cu Comisia Europeană în domeniul protecţiei civile şi a evidenţiat, în acest sens, înfiinţarea primului stoc de medicamente RescEU în ţara noastră în timpul pandemiei de COVID-19, precum şi a Hub-ului umanitar de la Suceava în sprijinul Ucrainei, în 2022.

„Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că acţiunea comună a statelor membre UE prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE a reflectat în mod clar solidaritatea şi capacitatea Uniunii de a oferi ajutor concret cetăţenilor europeni şi partenerilor internaţionali. În acest sens, preşedintele României a arătat că ţara noastră susţine extinderea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, întrucât acesta s-a dovedit esenţial în răspunsul comun de gestionare a crizelor exprimând speranţa ca în viitor Ucraina şi Republica Moldova să facă parte din acest mecanism”, arată sursa citată.

Şeful statului a reiterat acţiunile cuprinzătoare întreprinse de România în domeniul ajutorului umanitar, atât în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât şi a urmărilor devastatoare ale cutremurelor care au avut loc recent în Turcia şi Siria, „ceea ce arată contribuţia activă a României la eforturile comune de la nivelul Uniunii Europene de a oferi ajutor”.

Preşedintele Iohannis s-a pronunţat şi pentru crearea cu prioritate la nivelul UE a unei capacităţi specifice pentru lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, care să crească rezilienţa Uniunii Europene în acest domeniu, ţinând cont de faptul că mai multe state membre s-au confruntat cu dezastre în ultimii ani.

Comisarul european a felicitat România pentru contribuţia semnificativă şi reacţiile rapide în ceea ce priveşte răspunsul la solicitările venite în cadrul Mecanismului european de Protecţie Civilă, amintind atât acordarea de ajutor imediat refugiaţilor ucraineni, cât şi, recent, Turciei şi Siriei în urma cutremurelor catastrofale, dar şi în caz de incendii sau inundaţii.

El a subliniat că România este foarte bine pregătită, cu un profil puternic la nivel european în domeniul protecţiei civile, apreciind excelenta cooperare cu autorităţile române în acest domeniu, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Janez Lenarcic a menţionat că recenta comunicare a Comisiei Europene cu privire la obiectivele UE de rezilienţă la dezastre este menită să sprijine acţiunile de prevenire şi pregătire în cazul dezastrelor şi să îmbunătăţească capacitatea Uniunii de a face faţă acestora într-un mod cuprinzător.

Potrivit sursei citate, comisarul european a salutat implicarea preşedintelui României în sprijinirea eforturilor de consolidare a capacităţii de răspuns la nivel european în ceea ce priveşte dezastrele generate de schimbările climatice.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani...
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?